vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Achter de winterwolken schijnt de zon

Motivatie Productiviteit

Als we Piet Paulusma moeten geloven, komt er dit weekend weer vrieskou aan. Nadat de eerste zonnestralen onze bleke gezichtjes weer even hebben kunnen kietelen, wordt het toch weer tijd om de handschoenen uit de kast te trekken. Komend weekend gaat het namelijk weer vriezen met zelfs kans op sneeuw. Al sinds jaar en dag is het weer een geliefd gespreksonderwerp op de werkvloer, maar welke invloed heeft het winterse weer eigenlijk op onze productiviteit?

Productiever in de winter
Over het algemeen is men productiever in de winter dan in de zomer. Volgens Fins onderzoek zou de de ideale werktemperatuur ongeveer 22 graden zijn. Op dit moment haalt de buitentemperatuur dit bij lange na niet, en volgens de weerberichten wordt het de komende dagen zelfs nog veel kouder. Het is dus raadzaam om nog even de knusheid van een warm kantoor op te zoeken om zo de laatste koude dagen te trotseren.

Minder afleiding
Als je erover nadenkt, is het logisch dat we in de winter productiever zijn dan in de zomer. In de zomer ben je namelijk veel sneller afgeleid door alle leuke dingen die je kan doen met mooi weer. Zodra de eerste zonnestralen hun entree maken, zie jij jezelf al heerlijk met een biertje op het terras zitten of lekker picknicken in het park. Wanneer het koud of regenachtig is, word je minder in de verleiding gebracht andere leuke dingen te gaan doen. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers hun taken sneller volbrengen als het buiten koud is. Door de kou kun je je beter concentreren, en ben je geneigd dingen sneller te doen. Om op te warmen, ga je meer bewegen en ben je productiever.

Nadelen winterweer
Mannen hebben een andere optimale werktemperatuur dan vrouwen. Over het algemeen hebben vrouwen het sneller koud dan mannen. Wanneer het té koud is kan het gebeuren dat je zo bent afgeleid door de kou dat je helemaal niet meer productief bent. Dit komt doordat je lichaam vooral bezig is warm te blijven en geen energie meer over heeft voor andere taken.

Winterdipje
Gelukkig hebben we afgelopen weekend al een kort opwarmertje van de lente mogen ontvangen. De officiële lente is dan ook dichterbij dan we denken. Hopelijk kunnen we na dit weekend de winter voorlopig gedag zeggen. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig voor de winterdip, en dit heeft juist een heel negatief effect op de algemene productiviteit.

Door het gebrek aan licht voel je je minder energiek en als het donker is krijgt je lichaam het gevoel dat het bedtijd is. Gelukkig zijn de dagen inmiddels alweer wat langer dan in december, want door de afname van licht, maakt je lichaam minder vitamine D aan wat ervoor zorgt dat je je vermoeider voelt dan in de zomer.

Griepepidemie
Op veel kantoren wordt flink gestookt om het temperatuurverschil buiten te compenseren. Maar pas hiermee op, want ziektes krijgen zo makkelijker de kans om te verspreiden. Dit blijkt ook uit de griepgolf die momenteel al twaalf weken gaande is in ons land. Dit heeft al voor veel ziekmeldingen gezorgd en dit draagt ook niet bepaald bij aan meer productiviteit.

We hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet om de (hopelijk) laatste winterdagen goed door te komen, dat griepje buiten de deur te houden en productief te zijn:

 

  1. Kleed je warm aan

Vooral als je bijvoorbeeld op de fiets naar je werk gaat, is het belangrijk dat je het niet te koud krijgt of kou vat. Ook kan je je beter warm aankleden dan dat je de verwarming heel hoog zet, aangezien dit weer kan zorgen voor benauwdheid.

 

  1. Zorg dat je genoeg beweegt

Dit helpt je niet alleen om het warmer te krijgen maar daarnaast houdt het je ook fit. Van bewegen krijg je energie en dit kan je wel gebruiken tijdens deze donkere dagen!

 

  1. Drink veel water

Of thee. Thee met honing en citroen kan helpen tegen opkomende keelpijn en daarnaast helpt citroen bij het ontgiften van je lichaam. Het is heel belangrijk om goed gehydrateerd te blijven zodat afvalstoffen makkelijker uit je lichaam worden gevoerd. We begrijpen dat koffie helpt je energielevel op peil te houden, maar koffie dehydrateert. Dus als je het echt niet kan laten, zorg dan dat je naast ieder koffietje een glas water drinkt.

 

  1. Ga op tijd naar bed

Het is nou eenmaal zo dat mensen in de winter vermoeider zijn, dus kruip gewoon wat eerder onder de wol om zo toch uitgerust wakker te worden de volgende dag.

 

  1. Eet gezond

Zorg ervoor dat je je dagelijkse portie vitamientjes binnen krijgt want dit merk je in je weerstand. Het is heel makkelijk om met dit koude weer naar comfort food te grijpen, maar dit is niet verstandig als je de griep buiten de deur wilt houden!

 

DENK JIJ DAT EEN ZONNIGE VAKANTIE DE OPLOSSING IS TEGEN JE WINTERDIP? LEES HIER WAAROM DAT NIET ZO IS!

Fouten maken mag!