vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

De millennial aan de macht

Leiderschap Work-Life Balance

Woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks dat millennials dagelijks al vele knopen door moeten hakken over belangrijke levenskwesties, kan er nog wel eentje bij. Namelijk, waar je eens op zal gaan stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen. Maar is dit wel daadwerkelijk een levenskwestie? Het antwoord daarop is Trump en Brexit. Toen dacht de jongere generatie ook dat ‘het wel goed zou komen’, echter bleek de realiteit anders.

Oerknal
Op de televisie worden we overspoeld met politieke propaganda en ook op Spotify wordt er hard in ons oor getetterd hoe belangrijk het is dat we gaan stemmen met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik hoor je denken: Gemeenteraadsverkiezingen, die zijn toch helemaal niet zo belangrijk? Dat dachten de millennials tijdens het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen waarschijnlijk ook. De millennial generatie is op dit moment de meest omvangrijke generatie en daarom kunnen juist wij het verschil maken. Driekwart van de millennials denkt nog steeds dat die ene stem meer of minder weinig verschil maakt. De overheid probeert het tegendeel te illustreren in televisiespots met jolige gewichtjes en ballonnen, maar eigenlijk zijn wij een soort oerknal aan stemmen met zijn allen.

Een ezel stoot zich geen twee keer
Dat is ook wat er bijvoorbeeld bij de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen is misgegaan. Een soort naïeve arrogantie heeft ervoor gezorgd dat we ervan uitgingen dat de rest allemaal wel ging stemmen en dat het dan vanzelf goed zou komen. Uiteindelijk is het alleen wel onze generatie die met de gebakken peren zit. Je zou denken dat een ezel zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen, nou toch wel dus. De waarde van de gemeenteraadsverkiezingen wordt vaak onderschat. Het gemeentelijke bestuur gaat echter wel over belangrijke dingen waar jij dagelijks mee te maken krijgt.

Eerder stemgedrag millennials
Uit onderzoek van Ipsos is gebleken dat vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen 34% van de jongeren onder 24 jaar helemaal niet heeft gestemd. In deze groep kan er dus nog een hoop behaald worden. Binnen de leeftijdsgroep 24 – 35 jaar, stemde 18% niet. 15% van de stemmers koos voor de VVD, 14% voor ‘een andere partij’, en 13% stemde op D66. De PvdA deed het minder goed onder de millennials, slechts 13% van hun stemmers was onder de 35 jaar. Daarnaast stemden de meeste hoogopgeleiden op D66 gevolgd door GroenLinks en VVD. De meeste laagopgeleiden stemden op Wilders. Maar liefst 39% van zijn kiezers was laagopgeleid.

Hoogopgeleide vrouwen
Opmerkelijk was vorig jaar de grote winst voor GroenLinks tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend veel millennials stemden op GroenLinks, met 35% van de stemmers tussen de 18 en 34 jaar. Van alle millennials was dit het grootste aandeel van alle partijen. Ook bleek dat er relatief veel hoogopgeleide vrouwen kozen voor Jesse Klaver, vorige jaar was maar liefst 62% van de GroenLinks kiezers vrouw. Hiervan was 36% hoogopgeleid, tegenover 19% hoogopgeleide mannen. Nog nooit was het verschil tussen stemmers binnen een partij zo groot.

Stemwijzer
Laat jij je niet zomaar inpalmen door Jesse’s charmes, maar ben je er ook nog niet helemaal uit waar je wel op wil stemmen? Je kan altijd de stemwijzer invullen zodat je wat meer inzicht kan krijgen in jouw politieke voorkeuren. Misschien komt er bij jou wel uit dat je eigenlijk groot aanhanger bent van de anti-scooterpartij, de Blije Burgers of de Piratenpartij. Het maakt ons allemaal niet uit, mits jij je stempas morgen maar ingevuld en wel inlevert bij het stembureau!

 

BEN JIJ ER TOCH NOG NIET HELEMAAL UIT WAAROM JE ZOU GAAN STEMMEN MORGEN? LEES HIER MEER OVER MILLENNIALS EN STEMGEDRAG.

 

Perfectionisme: alles is perfect
De 5 redenen achter Gen Y’s burn-out