vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

En de millennial leefde nog lang en ongelukkig

Succes

Tussen 1980 en 2000 werd er eens een millennial geboren. Die millennial was ontevreden. De millennial heeft alles wat hij wil. Leuke vrienden, een fantastische partner, ouders allebei gezond, een fijn appartement in de binnenstad, een goede baan met interessante doorgroeimogelijkheden en daarmee ook een goed inkomen. Ondanks dat alles op rolletjes loopt voor de millennial is hij ontevreden.

 

JEUGD

De millennial is een kind van de babyboomer. De opa’s en oma’s van de millennial hebben de oorlog nog meegemaakt en hebben daarom hun kinderen, de babyboomers, zo opgevoed dat ze niet teveel verwachten van het leven. De babyboomers hebben daarmee hun eigen verwachtingen overtroffen. De babyboomers verwachtten dat de weg naar succes een lange en zware zou zijn, maar achteraf bleek dit mee te vallen. De millennial heeft daarom als kind voortdurend te horen gekregen dat hij alles kan wat hij wil, omdat hij bijzonder is. Op deze manier groeit de millennial op in een fluffy roze wolk waar glitters uitkomen als het regent. Een pruillip opzetten in de speelgoedwinkel, is genoeg om zijn ouders overstag te doen gaan om met geld over de balk te komen. Allemaal omdat babyboom papa en mama willen dat hun bijzondere kind ‘gelukkig’ is.

 

VALSE VERWACHTINGEN 

De millennial krijgt tijdens zijn opvoeding alleen maar te horen hoe geweldig het leven wel niet gaat worden. Omdat de millennial nou eenmaal zo slim, leuk en knap is, heeft het leven grootse dingen voor hem in petto. Door zijn individualistische opvoeding heeft hij geleerd zichzelf ten alle tijde centraal te stellen. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij zichzelf als maatstaf gebruikt voor zijn eigen geluk en succes. De millennial moet een ideale vriend, collega, zoon en partner zijn. Hij legt de lat hoog voor zichzelf omdat hij denkt het onrealistische verwachtingspatroon dat in zijn jeugd is geschetst waar te kunnen maken. Dit lukt echter niet direct. Hierdoor ontstaat er een drang naar telkens iets willen wat op dat moment niet haalbaar is. Dit zorgt voor het ontevreden gevoel waar de millennial mee kampt.

 

NIEUWE MEDIA 

Dat de millennial zichzelf continu centraal stelt, wordt versterkt door de nieuwe media waarmee de millennial is opgegroeid. Gepersonaliseerde feeds zorgen ervoor dat de millennial alleen te zien krijgt waarin hij geïnteresseerd is. De millennial heeft een continue behoefte om geprikkeld te worden met nieuwe dingen. Alles kan online besteld worden en is de volgende werkdag in huis. Met één swipe naar rechts kan een leuke date geregeld worden en met een druk op de knop staat er een Uber klaar. Op deze manier wordt de millennial steeds verwender en gemakzuchtiger. Daar komt nog bij dat de sociale media ons overspoelen met fantastische beelden van de buitenwereld. De beste vriend van de millennial stuurt de hele dag door Snapchats van zijn wereldreis en zijn collega’s plaatsen foto’s op Instagram van alle prestigieuze lezingen en workshops die zij bijwonen. Hierdoor worden de verwachtingen van de millennial nóg hoger en onrealistischer.

 

SCHROEF VERWACHTINGEN BIJ 

Het ontevreden gevoel van de millennial komt dus eigenlijk voort uit te hoge verwachtingen waar hij niet aan kan voldoen. Er komt een enorme druk op hem te staan omdat hij het gevoel heeft het telkens beter te moeten doen dan de rest. Deze druk om in iedere situatie de beste versie van jezelf te moeten zijn, kan ervoor zorgen dat het op een gegeven moment te veel wordt. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en de gigantische roze bubbel van de millennial knapt. De glitters veranderen in een koude douche en de millennial zit eenzaam met een burn-out thuis.

Hoe had de millennial dit kunnen voorkomen? Want zijn hele levensstijl heeft eraan bijgedragen dat hij op dit punt terecht is gekomen. Ons advies voor de millennial luidt als volgt:

 

  1. Wees realistisch

De millennial heeft onrealistische verwachtingen die ervoor zorgen dat hij continu op zijn tenen moet lopen. Wees hiervan bewust. Ondanks dat papa en mama babyboom anders hebben beweerd, kan je niet alles. Iedereen is natuurlijk op zijn eigen manier uniek, maar daarmee ben je nog geen wonderkind dat alles kan.

  1. Falen is oké

Het is goed om ambitieus te zijn en duidelijke doelen voor jezelf te stellen, maar als het een keertje niet lukt is dat niet erg. Je hebt het in ieder geval geprobeerd en meer dan je best kan je ook niet doen. Daarnaast kan het ook heel leerzaam zijn om fouten te maken, zo weet je de volgende keer in ieder geval hoe je het niet moet aanpakken!

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is belangrijk in te zien dat de presentatie van mensen op sociale media vaak niet klopt. Het is logisch dat op sociale media alleen de beste kant van mensen te zien is, maar dit is niet altijd een afspiegeling van de werkelijkheid. Zorg ervoor dat je dingen doet waar jij gelukkig van wordt en niet omdat anderen het van je verwachten.

 

LEES HIER ONS ARTIKEL OVER WAAROM FOUTEN MAKEN MAG