vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Fietsend door het leven

‘s Ochtends door het park lekker op de fiets naar je werk. Lentebries door je wilde haren, mensen loeren die van de tegengestelde richting komen, en de eerste ooievaar heb je al op haar nest zien broeden! Gelukkig kon je nog net uitwijken voor een haastige tram en helemaal doorgewaaid kom je aan op je werk om energiek aan je dag te beginnen. Je bent ontzettend milieubewust bezig, het is gezond en ook nog eens helemaal hip. Het is niet voor niets dat Nederlanders het op vijf na gelukkigste volk op de wereld zijn. Dat komt natuurlijk gewoon doordat we zoveel fietsen!

 

Leuk weetje: als enige land ter wereld heeft Nederland meer fietsen dan inwoners. Vanwege de vele voordelen die een fiets heeft in een land als Nederland, fietsen we steeds meer. Vooral in de randstad, wordt de fiets vaak verkozen boven elk ander vervoermiddel, zoals het openbaar vervoer of de auto.

 

Status

Waar je als student status verleende aan je oude barrel – hoe meer die op het punt stond uit elkaar te vallen, hoe stoerder je was – steel je tegenwoordig de show met je hippe stadsfiets. De mogelijkheden zijn dan ook oneindig. In een land als Nederland zegt het type fiets dat je berijdt tegenwoordig ook iets over je status. Vroeger reed men puur op de fiets omdat het een praktisch vervoermiddel was, maar tegenwoordig zijn er fietsen in alle soorten en maten.

 

Leasen

Momenteel winnen de lease fietsen ongelooflijk aan terrein. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, als je er zelf geen hebt, de fietsen met de blauwe voorband. Voor een laag, vast bedrag per maand kan je een fiets ‘huren’ die direct wordt gerepareerd of vervangen als er iets mis is. Super makkelijk dus! Alleen nog niet voor bedrijven. Het kabinet is dan ook niet voor niets gekomen met het plan om de regels omtrent een leasefiets van de zaak te versimpelen. Volgens staatssecretaris Menno Snel zou het net zo makkelijk moeten zijn om een fiets van de zaak  te leasen als een auto.

 

Toenemende drukte

Zo kunnen we straks lekker door de stad cruisen op kosten van de baas! Maar dat het aantal fietsers in Nederland blijft toenemen heeft natuurlijk ook een keerzijde. De fietspaden, vooral in de randstad, worden namelijk steeds drukker. Vooral tijdens de spits staan er soms zulke lange rijen voor fietsersstoplichten dat je twee keer moet wachten voordat je verder kan fietsen. Toch beschikt de fiets over meer flexibiliteit dan bijvoorbeeld de auto of het openbaar vervoer. Daarmee zorgt het uiteindelijk ook voor minder ergernis bij zijn berijder.

 

Fietsen maakt gelukkig

Heb jij ooit iemand huilend op de fiets zien zitten? Nee dus, want fietsen is het vervoermiddel waar mensen het meest gelukkig van worden. De frisse lucht, vrijheid en beweging geven je een positief gevoel en maken je fitter. Wij hebben alle voordelen van het fietsen nog eens voor je op een rijtje gezet.

 

  1. Je wordt fitter

Je beweegt, dus je hebt eigenlijk een mini-workout terwijl je op de fiets zit. Scheelt je weer aan kosten voor de sportschool! Ondanks dat de fiets niet altijd het snelste vervoersmiddel is, vindt ons lichaam het prettig om te bewegen. Die rush die je altijd voelt na het sporten, heb dus ook al een beetje na het fietsen. Dit maakt je vanzelfsprekend energieker.

 

  1. Het is goedkoop

Helemaal als jij straks op kosten van de zaak een fiets kan leasen, heb je verder helemaal geen kosten aan dit vervoersmiddel! Ook de trendy fietsen waar tegenwoordig iedereen op rijdt zijn naar verhouding een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een auto, of de kosten van het openbaar vervoer. Ook een fiets met een blauwe band kost je maandelijks minder dan je telefoonabonnement. En niet te vergeten, de kosten die je bespaart op je sportschool abonnement.

 

  1. Het is groen

Niet alleen in de letterlijke betekenis van het woord, omdat je lekker buiten bent, maar er is geen ander vervoersmiddel dat beter voor het milieu is dan de fiets (oké, behalve de benenwagen misschien). Doordat jij met je eigen spierkracht je fiets aandrijft, is de impact op het milieu minimaal. Ook geeft de frisse lucht je een boost die je in een overvolle, stinkende tram niet zult ervaren.

 

  1. Minder stress

Hoewel je soms ook wel eens gehaast op de fiets kan zitten (bonus tip: eerder van huis weg gaan) ben je een stuk flexibeler op de fiets. Ondanks de toenemende drukte op fietspaden, zal het zelden voorkomen dat je echt in de fietsen file moet staan. Dit is bij mensen die met de auto gaan veel vaker het geval. Dit zorgt er bij automobilisten voor dat ze het stresshormoon cortisol en adrenaline aanmaken, wat weer zorgt voor een verhoogde hartslag. Op de fiets zal dit een stuk minder snel gebeuren.

 

  1. Statussymbool

Tegenwoordig kun jij met je fiets laten zien tot welke sociale klasse je behoort. Je laat aan de buitenwereld zien dat je ontzettend milieubewust bent door op de fiets van A naar B te gaan. Zo kun jij met je veel te kleine race-fietsje laten zien dat je minimalistisch bent en geen waarde hecht aan comfort. De felgekleurde oma fiets met fietstassen daarentegen laat zien dat jij altijd klaar bent voor een gezellige borrel in het park.

 

Het plan van het kabinet om de lease-regels omtrent fietsen te versimpelen wordt waarschijnlijk pas in 2020 doorgevoerd. Dit duurt helaas nog even, maar tot die tijd zijn er genoeg andere goedkope alternatieven om als een gelukkig fietser door het leven te gaan.

 

Hey, talent! Wat fijn dat jij er bent!
De succes-stress paradox