vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Een gevat pleidooi om je werkplezier te vergroten

Succes

“Gewoonlijk overkomt het mij, zo’n carrièrecrisis, best vaak eigenlijk, op zondagavond, als het net donker begint te worden, en de kloof tussen mijn verwachtingen en de werkelijkheid zo pijnlijk groot is, dat ik uiteindelijk mezelf in slaap lig te huilen. Ik vertel dit allemaal omdat dit niet zomaar iets is waar ik alleen mee zit. Misschien denkt u er anders over, maar ik denk dat wij tegenwoordig regelmatig last hebben van een carrièrecrisis, van momenten waarop onze zekerheden over ons leven, ons werk botsen met een bedreigende werkelijkheid.

Misschien is het nu wel makkelijker dan ooit een goede boterham te verdienen. Maar waarschijnlijk was het nooit zo moeilijk om kalm te blijven, en vrij van carrièreangst. Ik zou nu graag willen kijken naar enkele van de redenen waarom we dit gevoel van angst over ons werk hebben. En of we misschien slachtoffer zijn van een carrièrecrisis, wanneer we onszelf zachtjes in slaap huilen. Een van de redenen waarom we hieraan lijden is omdat we omringd worden door snobs. Een snob is iemand die op basis van een klein stukje van jou een totaal beeld vormt van wie je bent. Dat is snobisme.”

Dit zijn de eerste woorden waar Alain de Botton zijn grappige en gevatte pleidooi mee begint. Hij bestudeert onze ideeën over slagen en falen. Is succes altijd verdiend? En falen, is dat altijd eigen schuld? De Botton maakt een goed onderbouwde en grappige casus om voorbij snobisme te gaan en plezier in je werk te vinden. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan vooral zijn Ted Talk!