vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Het Curriculum Vitae van de Koning

Competenties Leiderschap Succes

Het liefst willen we allemaal wel leven als een koning. Nog liever zouden we willen dat iedereen onze verjaardag zo groots vierde als die van onze Willy. Als koning hoef je natuurlijk weinig te doen behalve koning te zijn. Toch heeft Willem er een carrière opzitten waar je U tegen zegt.

 

Basisschool

Het begon allemaal op 27 april 1967 toen Willem-Alexander Claus George Ferdinand werd geboren. Dit jaar vieren we alweer zijn 51ste verjaardag. Als oudste zoon van onze voormalige Koning Beatrix, was er een nieuwe troonopvolger. Net als ieder ander kind is Willem heel netjes naar de basisschool én de middelbare school geweest. Hij kreeg geen voorkeursbehandeling en hij en zijn broers gingen net als ieder ander kind zelf op de fiets naar school. Het basisonderwijs volgde hij op de Nieuwe Baarnse School en daarna ging hij naar Het Baarnsch Lyceum. Door een verhuizing heeft hij ook nog een tijdje op het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum gezeten.

 

Raad van State

Als koning, moet je natuurlijk wel een beetje eigenwijs zijn. Hij heeft daarom, als een echt prinsje, zijn middelbare school afgerond aan het Atlantic College in Wales. Na zijn achttiende levensjaar, werd hem een zetel verleend in de Raad van State. Hiermee had hij een stoel te pakken gekregen in de hoogste adviesraad van de Nederlandse regering. Op dat moment begon ook het geld binnen te stromen, want hij kreeg recht op een toelage uit de staatskas.

 

Dienstplicht

Ondertussen bleef hij aan de weg timmeren, als militair welteverstaan. Van augustus 1985 tot 1987 ging hij in dienst bij de Koninklijke Marine. Hij kreeg hier echter wel een aangepast dienst programma en hoefde niet aan het gehele lesprogramma deel te nemen, want koning werd hij toch al.

 

Studie

Na zijn diensttijd, begon hij aan de mooiste tijd van zijn leven: de studententijd. Na lang wikken en wegen, koos hij voor een studie geschiedenis. Hij ging naar een echte universiteit, in een echte studentenstad, met echte studenten, sloot zich aan bij een echte studentenvereniging en kreeg hier een echte studentikoze bijnaam. Onze koning to be, werd omgedoopt tot ‘Prins Pils’ en kwam te wonen in een grachtenpand midden in het centrum van Leiden. Tijdens zijn studententijd leek zijn succesvolle carrière even in het gedrang te komen. De roddelbladen genoten namelijk met volle teugen van zijn losbandige gedrag. Zijn liefdesleven en drinkgedrag droegen eraan bij dat het publiek aan zijn intellectuele capaciteiten begon te twijfelen. Toch lukte het Prins Pils om binnen 6 jaar een afstudeerscriptie in elkaar te zetten en studeerde hij in 1993 af. Zijn afstudeeronderwerp was: “De Nederlandse reactie op het besluit van het Frankrijk van De Gaulle om uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO te treden”. Mocht je nog koninklijke inspiratie nodig hebben voor je eigen studie, hoop dan niet teveel op deze scripte, want Willy’s scriptie is nooit openbaar gemaakt.

 

Personal Assistent

Op zijn 23ste verjaardag werd Willem al benoemd tot adjudant van zijn moeder. Hiermee werd hij een soort Personal Assistent van Bea. Ook werd hij bevorderd tot luitenant-ter-zee van buitengewone diensten, tweede categorie van de Koninklijke Marine Reserve. Nadat Alex was afgestudeerd was hij nog niet uitgeleerd, hij volgde meerdere cursussen bij de Koninklijke Landmacht. Met zijn vader Claus ging het in die tijd wat minder. Om die reden liet Alex zijn gezicht wat vaker zien bij officiële gelegenheden. De Koning is werkelijk van alle markten thuis: zo volgde hij een stage bij de luchtmacht, ging hij zich steeds meer bezig houden met de rechterlijke macht, het binnenlands bestuur en vanaf 1997 ook het Nederlandse bedrijfsleven. Vanaf deze tijd zette hij zichzelf ook steeds meer op de kaart bij het waterbeheer, wat later zijn specialisatie is geworden.

 

The sky is the limit

Zijn eerste vliegbrevet had hij in Wales al behaald, maar voor Willem is geen wolk te hoog. Hij vervolgde zijn vliegcarrière bij de KLM Flight Academy. Om zijn vliegbrevet te mogen behouden brengt de Koning nog steeds ieder jaar 150 uur in de lucht door als gastvlieger bij KLM Cityhopper.

 

Nevenactiviteiten

Naast zijn scholing, alle diploma’s en onderscheidingen die hij heeft behaald, was hij natuurlijk ook druk om zich op andere manieren te laten gelden. Koning word je immers niet zomaar. Zo heeft hij onder de schuilnaam W.A. van Buren in 1986 de Elfstedentocht gereden, geheel in stijl in een Playboy-broek en een Marlboro-jack. Naast schaatsen, kon hij ook nog hardlopen en in 1992 liep hij de marathon van New York uit. Willy is ook een tijd lid geweest van het Internationaal Olympisch Comité, maar voordat hij koning werd heeft hij zijn diensten als lid naast zich neergelegd. Wel is hij nog altijd een groot voorstander van de Olympische Zomerspelen in Nederland.

 

Functieomschrijving huidige baan

Ondanks dat hij een echt baasje is, heeft hij weinig te zeggen over de politieke besluiten die worden genomen in ons land. Omdat Nederland sinds 1814 een constitutionele monarchie is, is de politiek zelfs verantwoordelijk voor wat de koning doet. Dit betekent dat Willem eigenlijk volledig onder de duim van de Nederlandse regering wordt gehouden. Hij moet vooral veel handtekeningen zetten onder politieke besluiten, maar het is niet de bedoeling dat hij zich teveel bemoeit met deze besluiten. Het is nog nooit voorgekomen dat een Nederlandse koning of koning weigerde een wet te tekenen. Dit is dus eigenlijk puur een formaliteit, net als dat hij ieder jaar de troonrede voorleest.

 

De week van Willem

Elke maandag begint Willem zijn week met een familievergadering. Max, Bea, het kabinet van de koning en de Rijksvoorlichtingsdienst worden bij elkaar geroepen en dan wordt Willem’s week afgetrapt. Er wordt dan besproken wat belangrijk is en wat niet. Willem heeft het recht om geïnformeerd te worden. Daarom gaat Rutte elke maandag even bij hem op de koffie in het paleis. Hier worden vervolgens de belangrijkste punten uit de politiek besproken. Ook mag Willem gewoon stemmen, maar trouw als hij is, doet hij dit natuurlijk niet omdat hij onpartijdig wil blijven.

 

Zo zie je maar dat je niet zomaar koning wordt. Ook Willem heeft net als ieder ander, een hele hoop moeten doen om zijn persoonlijke successen te behalen. Hij leeft dan ook bij het motto: Verbinden en koning voor alle Nederlanders zijn. Nou, daar proosten we op. Dat we dit jaar zijn verjaardag allemaal maar weer groots mogen vieren!

 

WIL JE TOCH LIEVER IETS ANDERS WORDEN DAN KONING? LEES HIER HOE JE IN VIER STAPPEN BIJ JOUW DROOMBAAN KOMT! 

Vijf voordelen van flexibel werken
Aan de ketting op kantoor
De millennial op zoek naar de ware