vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Het overzicht kwijt? Zo breng je meer structuur in je leven!

Motivatie Productiviteit Work-Life Balance

Iedereen is toe aan vakantie maar het lijkt nog eeuwen te duren voordat het zover is. Tegelijkertijd blijven de taken zich opstapelen. Je houdt te veel ballen in de lucht en hoopt zo alles nog goed af te ronden voor je op vakantie gaat. Je raakt zo echter steeds meer het overzicht kwijt en ziet door de bomen het bos niet meer. Ook als je normaal heel geordend bent kan het voorkomen dat je zoveel te doen hebt dat je even helemaal geen orde meer in de chaos ziet. Met deze stappen krijg jij het overzicht weer terug!

 

Verstoord ritme?

Oorzaak of gevolg van het gebrek aan structuur in je leven is vaak een onregelmatige levensstijl. Je bent helemaal de focus kwijt en hierdoor is het lastig om je te concentreren op de meest basale dingen. Je bent continu dingen kwijt of je vergeet afspraken. Doordat de taken zich op blijven stapelen ben je genoodzaakt dingen uit te stellen en dit levert alleen maar meer stress op waardoor je ’s nachts niet kan slapen en nog vermoeider wordt. Als er niet snel wat orde in de chaos komt kunnen deze gevoelens van onrust zorgen voor paniek en wellicht op den duur een burn-out. De hoogste tijd dus om wat richting aan te brengen in je leven. Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn en als jij het overzicht eenmaal terug hebt zul je vanzelf weer in een natuurlijk ritme terechtkomen.

 

Stap 1: Inventariseren

Maak een lijst van alles wat je moet doen. Dit kan letterlijk alles zijn: van het uitlaten tot de hond als je uit je werk komt, het bestellen van een nieuwe bank of het boeken van een weekendje weg voor je partner’s verjaardag. Alles wat jou bezighoudt is belangrijk en komt op de lijst. Dit hoeft niet allemaal in één keer, als je later nog iets te binnen schiet kan je dit aan je lijst toevoegen. Probeer echter zoveel mogelijk te noteren en stop pas als je denkt dat echt alles waarvan jij denkt dat je het nog moet doen op de lijst staat. Werk dit uit in een spreadsheet, notitieboek, agenda of in je mobiel, wat het best werkt voor jou, als je het maar altijd bij de hand hebt.

 

Stap 2: Opsplitsen

Zodra je hebt geïnventariseerd wat je allemaal moet doen kan je grote projecten gaan opdelen in kleinere taken die minder tijd in beslag nemen zodat het allemaal wat beter te overzien is. Soms kan je heel erg tegen iets opzien omdat het heel veel werk lijkt maar als je dit opdeelt in kleinere taken blijkt het allemaal wel mee te vallen. In sommige gevallen kan je ook bepaalde taken overdragen aan anderen zodat het voor jezelf minder werk is. Als voorbeeld wil je misschien wel een feest geven voor je verjaardag. Het project ‘verjaardagsfeest’ kan je dan opdelen in, het uitzoeken van een locatie, bedenken wie je wil uitnodigen, muziek uitzoeken, inkopen doen enzovoorts. Misschien heb je een collega die in z’n vrije tijd ook DJ is, dus die kan je dan vragen voor de muziek! Zo heb je alweer een taak minder.

 

Stap 3: Prioriteiten stellen

Sommige dingen kan je direct doen en nemen niet meer dan een paar minuten in beslag, zoals je collega vragen of hij DJ wil zijn op je verjaardagsfeest of je zorgverzekeraar een email sturen. Doe dit dan ook direct en stel dit soort kleine taken niet onnodig uit. Andere dingen kosten meer tijd of hebben een wachttijd. Dit zijn vaak dingen waar je anderen voor nodig hebt en kan je daarom niet direct afhandelen. Probeer een onderscheid te maken tussen je korte termijn en je lange termijn doelen. Wat echt belangrijk is kan je beter zo snel mogelijk doen en dingen die waar je de rest van je leven nog de tijd voor hebt – zoals het nemen van een tattoo of het halen van je motorrijbewijs – kan je best op de lange baan schuiven.

 

Stap 4: Bijhouden

Zorg voor vaste momenten in je week waarop je tijd hebt om met je planning bezig te gaan en dit bij te werken, bijvoorbeeld aan het begin van elke dag. Dingen afvinken geeft een heel voldaan gevoel en creëert orde in je hoofd. Ook kan je kleinere deeltaken verder uitwerken of direct toevoegen aan je planning. Door je dag te beginnen met je schema of planning weet je wat je allemaal te doen staat en dit creëert de hele dag door extra overzicht. Zorg dat je in je planning ook momenten opneemt voor ad-hoc taken en zodra je een afspraak maakt of iets wijzigt in je planning verwerk dit direct. Door alles goed bij te houden voorkom je dat je opnieuw het overzicht verliest door afspraken die ineens tussendoor komen.

 

Bonustip: Kleurcodes

Je brein kan makkelijker onderscheid maken tussen zaken als je met verschillende kleuren werkt. Zo kan je bijvoorbeeld met verschillende kleuren werken als je bezig bent met een rapport of verslag voor je werk. Zo kan je in één oogopslag zien wat bij elkaar hoort en dit maakt het makkelijker om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Zo kan je ook met verschillende kleuren werken in je agenda, weekoverzicht of to-do-lijst om zo beter het overzicht te houden!

 

TE VEEL KEUZE KAN BIJDRAGEN AAN EEN GEBREK AAN OVERZICHT. LEES HIER ONS ARTIKEL OVER HOE JE HET BEST KAN OMGAAN MET KEUZESTRESS