vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Hey, talent! Wat fijn dat jij er bent!

Competenties Motivatie Personal Brand

If you were a fruit, you’d be a fine-apple. Wat ontzettend knap van je dat je die klant hebt weten te strikken! Daar mag je echt trots op zijn. Mooie blouse heb je aan ook, kleurt erg goed bij je ogen. Het is me nooit eerder opgevallen dat jij van die prachtige diepblauwe ogen hebt! Jij bent echt nog leuker dan bubbeltjesplastic.

Nationale complimentendag
Denk niet dat het weer een verkapte versierpoging is van een van je collega’s als hij je ineens overspoelt met complimenten, het is vandaag namelijk 1 maart. Dat betekent dat het vandaag nationale complimentendag is! Overspoel je collega’s vandaag eens met een extra warme douche, want hey, ze hebben het verdiend! We kunnen tenslotte allemaal wel wat warme woorden gebruiken met buiten temperaturen ver onder het vriespunt.

Positieve focus
Het is natuurlijk altijd fijn om gewaardeerd te worden, maar toch vinden vooral Nederlanders het moeilijk deze waardering te uiten. Vanuit onze werkcultuur ligt de focus vaak op wat er allemaal misgaat en hoe we dat kunnen verbeteren in plaats van dat we kijken naar de dingen die juist goed gaan en daar meer positieve nadruk op leggen. De focus op het negatieve kan ervoor zorgen dat er een gespannen werksfeer ontstaat waar we continu bang zijn om te falen en daar vervolgens kritiek op te krijgen. Helemaal als je net afgestudeerd bent, of aan een nieuwe functie bent begonnen is best lekker af en toe bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent.

Optimisme motiveert
Een negatief beeld van je eigen prestaties kan namelijk bijdragen aan het ontstaan van een burn-out. Psycholoog en filosoof William James stelde al in vroeg stadium dat we een sterke behoefte hebben om gewaardeerd te worden. Niet verrassend dus dat gebrek aan waardering en erkenning op de werkvloer een van de belangrijkste pijlers is voor werknemers om gedemotiveerd te raken, wat uiteindelijk extreme gevolgen kan hebben zoals ontslag of persoonlijke problemen zoals een burn-out of depressie.

Drie complimenten
Het is dus heel belangrijk dat we waardering tegenover anderen uiten, niet alleen op een dag als vandaag. Volgens de initiatiefnemer van de Nederlandse Nationale Complimentendag, Hans Poortvliet, is het de bedoeling dat we vandaag minimaal drie complimenten geven, maar het is natuurlijk nog beter als we onszelf aanleren om meer de nadruk op het positieve te leggen dan op het negatieve. Wanneer jij bevestigd krijgt dat je iets goed hebt gedaan, zal je dit gedrag vaker willen vertonen omdat het in goede aarde valt. Vanuit onze natuur zijn we zo geprogrammeerd dat we anderen graag willen laten zien dat we ergens goed in zijn. Het geven van complimenten zorgt op deze manier voor een opwaartse spiraal waarin we positief gewaardeerd gedrag opnieuw willen laten zien.

Laten we vandaag als startpunt nemen om onszelf aan te leren anderen positief te waarderen door te beginnen met het geven van drie complimenten. Maar als nukkige Nederlander vraag jij je natuurlijk af, hoe geef je eigenlijk een goed compliment? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn met behulp van de volgende drie tips:

     1. WEES PERSOONLIJK

Het is beter om een compliment te maken waarmee je iemand direct aanspreekt dan een algemene opmerking. “Wat heb je dat jaarrapport netjes opgesteld” klinkt al heel anders dan, “netjes jaarrapport heeft de finance afdeling opgesteld”. Ondanks dat de persoon die je aanspreekt misschien wel werkzaam is bij finance, weet diegene niet direct dat jij dat ook weet. Je kan een compliment daarom het best aan een zo klein mogelijke groep richten, of nog beter, aan één specifiek persoon. Zo krijgt de ontvanger van het compliment ook echt het gevoel dat hij of zij degene is geweest die goed werk heeft geleverd.

     2. WEES OPRECHT

Ga geen complimenten verzinnen om het allemaal maar positief te houden. Dit kan geforceerd overkomen. Probeer er daarentegen een gewoonte van te maken om uit kleine dingen iets positiefs te halen. Je zult merken dat het dan vanzelf makkelijker wordt om oprechte complimenten te maken, omdat je ook daadwerkelijk ziet dat iets goed is. Daarnaast zal dit ervoor zorgen dat anderen jou ook aardiger gaan vinden, een win-win situatie dus!

     3. WEES CONCREET

Maak duidelijk wat je zo goed vindt en draai er niet omheen. Je kan je compliment meer kracht bijzetten door met specifieke voorbeelden te komen. Als je iemand complimenteert met de uitvoering van een bepaalde taak, leg dan uit wat je er zo goed aan vond. Door in kaart te brengen wat er zo goed aan was, leer je zowel jezelf als de ander hoe te handelen in vergelijkbare situaties.

Als je jezelf aanleert op positieve en goede dingen te letten, zal je merken dat je zelf ook positiever in het leven komt te staan. Met dit optimisme haal je zelf meer voldoening uit de kleine dingen. Daarnaast zullen anderen eerder geneigd zijn naar je toe te komen voor advies of hulp, omdat jij een situatie van de positieve kant kan benaderen en niet alleen omdat je haar zo mooi zit of omdat je zo’n leuke blouse aan hebt.

MEER WETEN OVER POSITIEF LEIDING GEVEN? LEES DIT ARTIKEL.

5 tips voor jouw functioneringsgesprek
Positief leidinggeven doe je zo!