vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Is het nou nóg geen vijf uur?!

Motivatie Productiviteit Work-Life Balance

We hebben allemaal wel eens van die dagen waarop we de kantjes er een beetje vanaf lopen. Niets zit mee, je krijgt geen respons op de stukken die gecontroleerd moeten worden door collega’s en je bent de minuten aan het wegkijken. Helaas moet je nog zo lang! Soms worden dit soort dagen er steeds meer in een week. Je merkt dat je steeds vaker op de automatische piloot aan het werk bent. Je zit even niet zo lekker in je energie, beter bekend als: de sleur. Hoe komt dit en wat doe je er aan?

 

Nieuwe baan lost het probleem niet op

Millennials zijn al snel geneigd een andere baan te zoeken zodra ze in de sleur raken, maar dit lost het probleem natuurlijk niet op. Waarschijnlijk zit je in je nieuwe baan net zo snel in de sleur en ga je dan weer een nieuwe baan zoeken? Dit staat niet erg goed op je CV. Daarnaast hoeft het niet zo te zijn dat je in een sleur belandt doordat je werk niet uitdagend genoeg is. Soms kan je werk juist te overbelastend zijn waardoor je lichaam vanzelf overschakelt op de automatische piloot om de last wat te verminderen. Het zoeken van een andere baan kan er dus alleen maar aan bijdragen dat je nog meer hooi op je vork gaat nemen en dit werkt averechts.

 

Geen ochtendmens?

Achterhaal waar het aan ligt dat je geen zin meer hebt in je werk. Misschien heb je gewoon moeite met opstaan en denk je elke ochtend als je in bed ligt: ik ga een andere baan zoeken. Dit gevoel kan ook komen doordat je niet zo’n ochtendmens bent. Als je eenmaal op je werk bent en je hebt genoeg koffie gedronken om dat ochtendhumeur weg te spoelen, heb je het weer heel erg naar je zin! Het duurt dan gewoon wat langer voordat je hersenen goed aan staan, maar dat hoeft niet te betekenen dat je echt in de sleur zit. Betrap je jezelf er toch steeds vaker op dat je de minuten tot vrijdagmiddag vijf uur aan het aftellen bent, niet alleen als je net wakker bent, dan is er meer aan de hand.

 

Toegevoegde waarde creëren

Je gaat sneller op de automatische piloot als je het gevoel hebt dat je geen toegevoegde waarde bent voor het bedrijf. Dit gaat hand in hand met je ondergewaardeerd voelen en gebeurt makkelijker bij grote bedrijven. Je krijgt het gevoel dat je er niet meer toe doet. Helemaal als je net begonnen bent en je eigenlijk nog onderaan de carrièreladder bevindt. Kijk dan hoe jij jezelf kan onderscheiden. Zo creëer je meerwaarde voor jezelf en zul je ook makkelijker gevraagd worden voor andere taken met meer verantwoordelijkheden. Hard werk wordt beloond en je werk wordt dan vanzelf weer uitdagender!

 

Glas zit halfvol

Probeer je werk van de positieve kant te bekijken. Zo ga je je werk vanzelf weer leuker vinden. Alleen al door wat meer te lachen en te zorgen dat je meer plezier uit de kleine dingen haalt, klaart je humeur op. Sta open voor andere ideeën. Het kan heel verhelderend zijn om dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Denk in oplossingen in plaats van problemen. Het is voor een leidinggevende veel prettiger als jij uitlegt hoe je het probleem denkt op te kunnen lossen, in plaats van dat je een lijst met problemen opsomt.

 

Macht der gewoonte

De mens is een gewoontedier. We vinden het nou eenmaal fijn om te kunnen anticiperen op bepaalde situaties en we houden niet altijd van verrassingen. Alles wat anders of nieuw is vinden we vaak maar eng en spannend, maar als je in de sleur zit kan dit juist uitdagen. Gewoontes kun je namelijk heel makkelijk zelf veranderen. Wist je dat het ongeveer een maand duurt om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren als je hier elke dag aandacht aan geeft? Stel voor jezelf een aantal doelen op waarvan jij denkt dat ze de sleur zullen verminderen. Als je hier elke dag mee bezig gaat heb jij jezelf binnen de kortste keren een nieuwe positieve gewoonte aangeleerd!

 

Linksom in plaats van rechtsom

Probeer nieuwe dingen. Neem eens een andere route naar je werk, neem eens een andere lunch of probeer eens een ander project dan dat je normaal doet. Plan een koffiemomentje in met een collega die je niet zo goed kent. Misschien dat jullie samen kunnen werken aan bepaalde projecten of misschien dat jullie eens wat taken kunnen uitwisselen. Zo heb je zelf weer wat variatie gecreëerd en leer je je collega ook nog eens beter kennen! Door nieuwe dingen te proberen ontdek je misschien wel dat je onverwachts ergens heel goed in bent. Dit geeft dan ook weer een extra voldoening.

 

Vrijheid blijheid

Een werkweek neemt vaak 40 uur of meer in beslag. Je besteedt dus relatief veel tijd aan je werk gedurende een week. Het is logisch dat alles wat je veel doet naar verloop van tijd minder interessant wordt. Zorg daarom voor een goede privé-werkbalans. Als je werk gerelateerde zaken scheidt van je privéleven geef je jezelf meer ruimte om écht te ontspannen als je niet aan het werk bent. Zo krijg je meer positieve energie om je werk goed te doen! Gebruik een aparte mobiele telefoon voor je werk, of koppel je werkmail niet aan je privétoestel en zet eventuele werkgerelateerde whatsapp groepen op stil. Zo voel je je lekker vrij als je niet aan het werk bent!

 

Hoe effectief is het nog om 40 uur per week te werken? Lees hier meer over het verkorten van de werktijd!