vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Kantoorromances – Als zaken en privé door elkaar lopen

Motivatie Netwerken Passie

Ze komen vaker voor dan je denkt, relaties op de werkvloer. Escapades met naaste collega’s worden vaak zo snel en lang mogelijk in de doofpot gestopt om roddels te voorkomen. Toch kan een relatie met een naaste collega ook heel goed gaan. Je ontmoet tenslotte zoveel mensen via je je werk. Dan is de kans groter dat je de ware een keer tegen komt! Het hebben van een liefje op de werkvloer kan dan ook uiteenlopende gevolgen hebben.

 

Ontluikende kantoor liefde

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom het geen goed idee is om relatie aan te gaan met een collega, maar verliefdheid kun je nou eenmaal niet sturen. Je ziet je collega’s elke dag en daardoor maak je veel samen mee. Dat schept al snel een band. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat je iemand aantrekkelijker vindt als je diegene vaak ziet. Dan kan het natuurlijk gebeuren dat je toch net wat meer gaat voelen voor een collega.

 

Stiekem verliefd

Sommige werkgevers verbieden het in zijn geheel om relaties aan te gaan met ander personeel, maar dat kan stiekeme verliefdheid juist in de hand werken. Soms staat er in de gedragscode beschreven wat je moet doen wanneer je besluit je gevoelens gehoor te geven door samen het liefdesbootje in te stappen. Deze gedragscode is opgesteld om problemen die kantoorrelaties met zich meebrengen te voorkomen of te beperken. Iedereen heeft echter het recht op privacy, dus het is niet verplicht je partnerkeuze bekend te maken, ook niet als dit een collega is.

 

Onrust

Het grootste nadeel van kantoorromances is dat het een hoop onrust veroorzaakt. Helemaal als het gaat om een verhouding tussen twee personen waarbij de één hoger in de boom zit dan de ander ontstaan scheve gezichten. Als een dergelijke relatie ook nog geheim gehouden wordt zorgt dat niet alleen voor spanning bij de personen die betrokken zijn bij de affaire – zij moeten tenslotte in het geheim toenadering tot elkaar zoeken – maar ook voor de naaste collega’s die waarschijnlijk na verloop van tijd deze spanning ook zullen merken. Dit is hoe de roddels ontstaan.

 

Verstrengelde belangen

Als een relatie ontstaat tussen twee personen waarbij de één een hogere positie bekleedt kunnen er verschillende belangen spelen. Buitenstaanders kunnen denken dat de geliefde een voorkeursbehandeling krijgt. Ook kan je zelf het gevoel krijgen dat je iets moet doen of juist moet laten om de ander niet teleur te stellen. Denk ook aan het vrijgeven van gevoelige informatie. Als je een relatie hebt met een ondergeschikte kan het zomaar zijn dat je onbedoeld vertrouwelijke informatie vrijgeeft. Daarmee komen de belangen van je andere collega´s in het gedrang.

 

Vervagende grenzen

Als je elkaar dag in dag uit ziet, worden de grenzen tussen werk en privé vager. Meningsverschillen of ruzies in de privésfeer kunnen doorvloeien in het werk en andersom. Aan alles komt een einde, en werkrelaties kunnen moeizaam verlopen, juist omdat je elkaar zoveel ziet. Wanneer een werkrelatie ten einde komt zoekt vaak één van beide alsnog een andere baan omdat het ongemakkelijk is om samen te moeten werken met iemand waarmee je een verleden hebt.

 

Wil je toch je gevoel volgen en er vol voor gaan?

Spreek dan van tevoren duidelijke grenzen af met elkaar. Misschien is het mogelijk dat een van beiden op een andere locatie aan de slag gaat zonder daarbij van functie te veranderen. Er zitten namelijk ook voordelen aan het hebben van een officecrush. Mensen zijn minder geneigd om zich ziek te melden, omdat ze graag in de nabijheid van hun geliefde willen zijn. Ook zijn ze gemotiveerder omdat ze graag indruk op de ander willen maken en daarmee zijn ze ook productiever en creatiever!

 

MILLENNIALS HOUDEN ER NOGAL VREEMDE DATEGEWOONTES OP NA, LEES SNEL VERDER!