vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Met deze 12 psychologische trucs wind jij iedere recruiter om je vinger!

Competenties Personal Brand Succes

Ondanks dat het bij een sollicitatiegesprek voornamelijk gaat om jouw kwaliteiten en persoonlijkheid, zijn er een paar handige trucs die je kan inzetten om je kansen op de baan te vergroten! Jouw houding en manier van praten kunnen de recruiter zo een nóg beter gevoel over jou geven. Die droombaan is dan een kat in het bakkie!

 

 1. Kies een goed moment

Plan het gesprek op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 10.00 uur en 10.30 uur. Je weet van jezelf waarschijnlijk ook wel in wat voor staat je op maandagen en vrijdagen bent. Daarnaast is het prettiger om niet de eerste of laatste afspraak van iemand te zijn op een dag. In de ochtend zo voor de lunch zit iemand vaak het beste in zijn energie en daarmee heeft hij dus waarschijnlijk de volle aandacht voor jouw verhaal. Als je door bent naar een volgende ronde probeer je sollicitatie dan niet in te plannen op dezelfde dag als de sterkste kandidaten.

 

 1. Kleed je gepast

  Probeer voordat je het eerste gesprek hebt uit te vogelen hoe de sfeer is binnen de organisatie. Vaak kan je via foto’s of video’s op social media of de website van het bedrijf achterhalen wat voor type mensen er werken en wat de dresscode is bij het bedrijf. Stem je kleding hierop af. Lees hier wat je wel en beter niet kan aantrekken naar een sollicitatiegesprek.

 

 1. Bereid je voor op rare vragen

  Waarschijnlijk worden ze niet gesteld, maar door hier wel van tevoren over na te denken, zit je niet met je mond vol tanden op moment dat er een vraag wordt gesteld die je niet had verwacht. Recruiters stellen deze vragen om je te testen. Voorbeelden van dit soort vragen zijn ‘vertel eens een leuke anekdote over jezelf’, ‘als jij een karakter uit een film zou zijn, wie zou je dan zijn en waarom?’ en ‘wat zou je doen met een miljoen?’.

 

 1. Vind iets wat je gemeen hebt met de recruiter

  Dit kan je voorbereiden door voor het gesprek eerst vooronderzoek te doen. Misschien zie je op Facebook of LinkedIn wel dat jullie dezelfde opleiding hebben gevolgd of naar dezelfde universiteit zijn geweest. Of misschien is de recruiter wel op yoga retreat geweest en ben jij ook een ontzettende yoga fan! Hier kan je het onderwerp tijdens het gesprek dan een beetje op aansturen. Gemeenschappelijke interesses zorgen niet alleen voor gespreksstof maar ook direct voor een betere klik.

 

 1. Neem een krachtige houding aan

  Uit onderzoek is gebleken dat je meer zelfvertrouwen krijgt door jezelf heel groot te maken voordat je het gesprek in gaat. Ook tijdens het gesprek is het goed om rechtop te zitten en niet in elkaar gedoken. Op deze manier straal je meer zelfvertrouwen uit en dit is wat een recruiter graag ziet. Bekijk hier de TED talk over het onderzoek van Amy Cuddy over de Power Pose.

 1. Maak oogcontact

  De ogen zijn de spiegel van de ziel wordt wel eens gezegd en dat is niet voor niets! Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel oogcontact maken intelligenter overkomen. Mensen die de hele tijd wegkijken en oogcontact vermijden komen dan vaak ook minder geïnteresseerd en onzekerder over. Daarom is het belangrijk tijdens het gesprek de recruiter zoveel mogelijk aan te kijken.

 

 1. Laat je handen zien

  Door je handen en dan vooral je handpalmen te laten zien, laat je zien dat je niets te verbergen hebt en daardoor kom je meer open over. Pas wel op dat je niet zenuwachtig met je handen gaat frunniken. Door je vingers in elkaar te vouwen voorkom je dit. Dit straalt ook nog eens zelfverzekerdheid uit! Ook kan je je verhaal soms meer kracht bijzetten door gebruik te maken van handgebaren.

 

 1. Spiegelen

  Door de recruiter te spiegelen zorg je voor een meer ontspannen sfeer. Dit wordt ook wel het kameleon effect genoemd en houdt in dat je geneigd bent iemand na te doen als je diegene mag. Zo neem je vaak ook gedragingen van vrienden over simpelweg omdat je ze leuk vindt.

 

 1. Geef complimenten

  Dit kan iets simpels zijn als, ‘wat een mooi kantoor’, of je kan het op een meer indirecte manier doen. Door bijvoorbeeld te vragen ‘waarom denk je dat dit bedrijf zo succesvol is?’, impliceer je dat je het bedrijf succesvol vindt. Onderzoek heeft aangetoond dat een oprecht compliment ervoor zorgt dat iemand je aardiger vindt en dit is heel belangrijk wil je iemand voor je winnen.

 

 1. Lach!

  Maar lach wel met mate. Een glimlach is goed maar als jij na elke semi-grappige uitspraak van de recruiter een ontzettende schaterlach opzet zal je hem alleen maar afschrikken. Dit komt geforceerd over. Ook als je het hele gesprek met een enorme grijns op je gezicht zit zal je een beetje een opdringerige of ongemakkelijke indruk maken. Dus een bescheiden glimlachje is prima en lach ook zeker als de situatie daar naar is, want het hebben van humor wordt juist gewaardeerd.

 

 1. Probeer de naam van de recruiter te noemen tijdens het gesprek

  In elke taal is je eigen naam fijn om te horen. Denk aan de keren dat mensen jouw naam hebben onthouden – dit geeft een gevleid gevoel. Het komt dus geïnteresseerd over als je iemands naam weet te onthouden. Als je de recruiter voor het eerst ontmoet, probeer dan bij het voorstellen zijn naam een keer te herhalen. Zo is het makkelijker te onthouden!

 

 1. Waarom hebben jullie mij uitgenodigd?

  Dit klinkt als een vreemde vraag, maar als de sfeer ernaar is kan je deze vraag aan het eind van het gesprek stellen. Op deze manier dwing je de recruiter om na te denken over jouw goede kwaliteiten en eventuele toegevoegde waarde voor het bedrijf. Dit kan je in een eventueel volgend gesprek dan nog verder benadrukken.

 

 

BOVENSTAANDE TRUCS KAN JE OOK TOEPASSEN TIJDENS DE SALARISONDERHANDELING. LEES SNEL VERDER HOE JE OOK HET MAXIMALE UIT JE SALARIS ONDERHANDELT!