vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Millennials, dit is waarom we vandaag écht moeten stemmen!

Leiderschap Loopbaan Succes Work-Life Balance

Millennials denken geen invloed te kunnen uitoefenen op de politiek en blijven daarom massaal thuis tijdens verkiezingen. Daardoor bepalen vaak de ouderen in de samenleving hoe de toekomst eruit ziet voor de groep die er het langst mee te maken krijgt. In Engeland zit deze groep daarom met een Brexit opgescheept. En ook in Amerika vond deze groep de weg naar de stembus niet, met als gevolg dat de millennials niet de kandidaat waarvan ze in de peilingen hun voorkeur aangaven president zagen worden, maar Trump.

De hoofdrolspelers van beide verkiezingen leken hun verbazing ook niet te kunnen onderdrukken. Het gezicht van Donald Trump tijdens de eerste afspraak met Obama sprak boekdelen. Recent merkte hij in zijn eerste persconferentie op: ‘Ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik ben nu dus een politicus.’ Ook Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken en één van de voortrekkers van de Brexit-campagne, wist niet hoe snel hij zich moest terugtrekken van die positie toen de kogel definitief door de kerk was. Om maar niet te spreken van de puinhoop die daarop volgde. Er was door niemand gekeken naar hoe het Verenigd Koninkrijk zich überhaupt van de Europese Unie kon scheiden.

DE BUBBEL

We leefden allemaal in ons eigen bubbeltje. Een safe haven waarin we tegen elkaar zeiden dat het altijd allemaal wel goed komt. Waarin Hillary Clinton president van de VS zou worden en globalisering een groot goed is. Die bezorgde burgers die staan te demonstreren voor een nog ongeopend AZC leek een minderheid.

Maar ons bubbeltje is nu geknapt. Wij, die ons geen zorgen maken over die globaliserende wereld en het verlies van cultuurelementen die de basis zouden vormen van onze Nederlandse identiteit, zijn in de minderheid. Wanneer zich op 15 maart hier eenzelfde soort scenario afspeelt zoals we in de VS en het VK zagen, staan wij misschien ook wel met open mond naar onze verkiezingsuitslag te kijken.

Wij, de millennials (en daar mag je jezelf toe rekenen als je tussen de 18 en 35 bent), hebben altijd de laagste opkomstpercentage van alle leeftijdsgroepen tijdens verkiezingen. We duiken flink onder de gemiddelde terwijl we, als we allemaal zouden gaan stemmen, in Nederland bijvoorbeeld al goed zijn voor 13 zetels. Toch denkt driekwart van de millennials dat hun stem weinig verschil zal maken, blijkt uit onderzoek van Peter Kanne, opiniepeiler bij I&O Research. Daardoor geeft 30% van de millennials aan niet te gaan stemmen. Want het heeft toch geen zin.

HET AMERIKAANSE VOORBEELD

We hebben allemaal gezien in wat voor chaos Amerika bestuurlijk verkeert op dit moment. En één van de belangrijkste redenen dat er een man aan de macht is gekomen zonder enige ervaring, waarvan velen vrezen dat het toch ‘niet zomaar goed komt’, is dat de millennials in de VS massaal besloten niet te stemmen.

Een miljoen minder millenials vonden hun weg naar de stembus en nu vullen ze de straten in protest tegen een uitkomst die ze zelf hadden kunnen beïnvloeden. Idem dito in het Verenigd Koninkrijk waar uit onderzoek blijkt dat de groep die nog het langst de gevolgen van de Brexit zal voelen, besloot niet te gaan stemmen.

Uit het onderzoek van Kanne blijkt dat millennials zich zorgen maken over de toekomst. Over het vinden of het behouden van een baan en of ze een ooit een huis kunnen kopen. Maar ook denkt 48% dat ze een oorlog zullen meemaken in hun leven.

Al deze zaken waar we ons onzeker over voelen, kunnen we zeker maken. Die kunnen we zelf beïnvloeden. Door te stemmen. Want juist wij kunnen wel het verschil maken, met 13 hele zetels om precies te zijn. Dus neem een dagje vrij of niet, maar laat je nu horen en niet over twee maanden met een spandoek op het Museumplein als het eigenlijk al te laat is.

 

Bron: Bedrock