vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

De millennial op zoek naar de ware

Netwerken Passie Succes Work-Life Balance

Het aantal korte rokjes dat je buiten ziet stijgt evenredig met de temperatuur die de thermometer aangeeft. De zon heeft een positieve uitwerking op onze gemoedstoestand. We willen erop uit en door het zwoele zomerweer worden in ons de eerste zomervlinders wakker geschud. We kunnen weer wat meer bloot laten zien, waardoor we ons aantrekkelijker voelen en anderen ons ook aantrekkelijker vinden. Toch houdt de millennial er nogal opmerkelijke dategewoontes op na.

 

De keuze is reuze

Met dating apps als Happn en Tinder is de keuze voor een potentiële partner dan ook reuze. Je zou denken dat deze overvloed aan mogelijke matches een gunstige uitwerking heeft op het date-leven van een millennial, maar niets is minder waar. Omdat we met één druk op de knop een leuke date kunnen regelen is zo iemand tegelijkertijd snel vervangbaar. Juist doordat de keuze zo ontzettend groot is, hebben we continu een knagend gevoel in ons achterhoofd dat er misschien nog wel iemand op je feed voorbij komt die nóg leuker is dan de persoon waar je op dat moment mee bent.

 

Het sociale media spel  

Deze opties zijn we dan ook constant aan het verkennen. Daar komt nog bij dat we al dit contact zo goed mogelijk proberen te onderhouden door continu te appen. Ieder berichtje wordt uitvoerig geanalyseerd en soms wordt er dagen niet gereageerd om het juiste effect van de berichten over te brengen. Er wordt een soort spel gespeeld waarbij we met onze manier van interactie proberen de verwachtingen van de ander af te stemmen. Ook in een goede relatie kunnen sociale media voor veel onrust zorgen. Tegenwoordig heeft bijna elke app een chatfunctie waar stiekeme berichtjes mee verstuurd kunnen worden zonder dat de partner het weet. Daarbij wordt vreemdgaan met de komst van dating apps alleen maar gestimuleerd.

 

Doodbloeden

Onze swipe-logica is slechts gebaseerd op iemands foto en soms wat gemeenschappelijke interesses of vrienden, waardoor je eigenlijk een heel onnatuurlijke connectie maakt. Dit zorgt voor heel oppervlakkige keuzes aangezien je eigenlijk puur op iemands uiterlijk afgaat. Omdat daten zo laagdrempelig is geworden, zijn we minder serieus in relaties. We gaan minder de diepte in omdat we een paar keer een drankje drinken met iemand en dan bedenken dat diegene tóch niet de ware is. Vervolgens laten we het doodbloeden, want waarom zou je iemand kwetsen met een directe afwijzing? Daarnaast waren er maar een paar dates, dus er is ook niet echt iets te beëindigen. Toch?

 

Het is ingewikkeld

Door de keuzestress die het daten oplevert ontstaat er een gebrek aan exclusiviteit. De millennial vindt het lastig om zich te binden aan één persoon. Waar de oudere generatie vroeger simpelweg ‘met iemand was’, hebben millennials een heel scala aan stadia waar ze doorheen gaan voordat ze echt een relatie hebben. Facebook heeft niet voor niets ‘het is ingewikkeld’ omgedoopt tot een ware relatiestatus. Vaak begint het met ‘scharrelen’, dan ben je een tijdje ‘exclusief’ en als ook dat goed gaat, dan gaat men over op een heuse relatie. Echter, door de vele verleidingen die op de loer liggen wordt dit punt lastig bereikt. Hierdoor hebben millennials veel losse scharrel relaties wat uiteindelijk op niets uitloopt.

 

Prins op het witte paard

We zijn dus steeds langer single en hebben relatief gezien meer tijd om potentiële partners te ontmoeten. Daardoor worden we eigenlijk steeds onafhankelijker en daarmee ook veeleisender. Juist omdat we mensen ontmoeten die niet aan ons eisenpakket voldoen, worden naar aanleiding van deze ‘gebreken’ de eisen nog verder aangescherpt. Hierdoor zijn we eigenlijk op zoek naar de perfecte partner die simpelweg niet bestaat. De prins op het witte paard wordt steeds onrealistischer geconstrueerd omdat er telkens weer nieuwe, onrealistische eisen bijkomen.

 

Beter je best doen op de vrijmibo

Door deze chaos op liefdesgebied lijkt het bijna onmogelijk om als millennial een succesvolle liefdesrelatie op te bouwen. Toch willen we dat wel allemaal, anders zouden we niet als bezetenen al onze dating apps uit spelen. Het heeft gewoon wat meer tijd nodig. Plus, hoe vaak ben je wel niet naar iets op zoek geweest dat je het niet kon vinden en het dan terugvond op een moment dat je het juist niet nodig had? Zo is het ook met relaties. Wie niet zoekt zal vinden. Daarnaast is de kans groot dat je de persoon met wie je eindigt gewoon in het echte leven ontmoet. Millennials krijgen uiteindelijk vaak relaties met bijvoorbeeld collega’s of vrienden van vrienden. Genoeg reden om vanmiddag tijdens de vrijmibo je charmes nog eens extra in de strijd te gooien!

 

 

HEB JIJ OOK LAST VAN KEUZESTRESS? LEES HIER MEER OVER HET DERTIGERS DILEMMA EN KEUZE STRESS

 

De succes-stress paradox
Je lichaamstaal vormt wie je bent