vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Twaalf type collega’s die je tegenkomt op ieder kantoor

Competenties Loopbaan Motivatie Netwerken Personal Brand

Je zult ongetwijfeld beter overweg kunnen met de ene collega dan met de andere. Iedereen heeft zijn goede en minder goede kanten, maar welke types kan je het best zo ver mogelijk bij uit de buurt blijven en welke kan je juist beter te vriend houden?

 

1. De Receptionist

Deze collega is geen echte receptionist, maar gedraagt zich wel zo. Hij is dag in dag uit aan het bellen. Als een wervelwind raast de receptionist door het kantoor en je komt hem altijd overal en nergens tegen, bellend natuurlijk. Als hij niet aan het bellen is, is hij andere dingetjes – waarvan niemand weet wat voor dingetjes – aan het regelen. Als duizendpoot van het kantoor kan je de receptionist maar beter te vriend houden, want hij krijgt alles geregeld. Mocht je ooit nog een vaag dingetje nodig hebben, kan je bij hem terecht.

 

2. De Stille Kracht 

De stille kracht doet haar werk goed zonder hierbij een woord te zeggen. Vaak hebben mensen niet door dat de stille kracht er is. Ze zit dan ook vaak diep weggedoken achter een computer druk te typen. Wanneer er een cadeau gekocht moet worden vergeten mensen haar toe te voegen aan de groepsapp. Dit is handig voor haar, want zo hoeft ze ook niet mee te betalen. Je zult haar dan ook nooit tegenkomen op vrijmibo’s of gezamenlijke lunch momenten. Ook zijn dit de types die ineens promotie hebben gemaakt maar waarvan niemand doorheeft dat ze naar een andere afdeling zijn verhuisd.

 

3. De Casanova

De Casanova is niet alleen op alles met een hartslag verliefd, hij weet ook altijd net de plekken naast de mooiste vrouwen op kantoor te bemachtigen. Door net iets te lang oogcontact te houden heeft hij menig vrouwenhart sneller doen kloppen. Tijdens de pauze heeft hij het over al zijn verleden romances en veroveringen die er nog komen gaan. Vrouwen gedragen zich anders bij hem in de buurt en met zijn charmes windt hij iedereen om zijn vinger. Praatjes vullen geen gaatjes, maar voor je het weet zit de casanova ergens bovenaan de carrière ladder.

 

4. De Betweter

Dit zijn de ergste types. Ze denken alles te weten maar eigenlijk zijn ze doodsbang. Bang dat anderen het beter doen dan zij. De betweter heeft continu erkenning en waardering nodig en gaat over lijken om dit te krijgen. Dit type denkt dit vooral te bereiken door te doen alsof ze de wijsheid in pacht heeft en door het hoogste woord te voeren. Als de betweter een fout maakt zal ze dit nooit durven toe te geven. Ze zal zichzelf eruit proberen te praten door heel hard met haar betweterige vingertje naar anderen te wijzen. Je kan je werkplek het best zo ver mogelijk bij de betweter vandaan kiezen.

 

5. Het Slachtoffer

Zelfs als er geen probleem is weet het slachtoffer er nog een punt van te maken. Het enige wat er uit zijn mond komt is klaagzang over alles wat er misgaat op kantoor. Hij heeft een heel, heel zwaar leven en alles lijkt hem altijd maar te overkomen. Het enige voordeel dat je uit het slachtoffer kan halen is als het bedrijf winst zou maken op zijn gezeur.

 

6. De Moeder

Het liefst wil de moeder iedereen onder haar hoede nemen om hen te beschermen tegen alle hardheid van het kantoor. Met haar jarenlange ervaring voorziet ze je graag van persoonlijke adviezen, of je hier nou om hebt gevraagd of niet. Jouw persoonlijke ontwikkeling staat bij de moeder hoog in het vaandel en ze draagt hier dan ook graag haar steentje aan bij. Met al je problemen kan je bij haar terecht en ze weet je altijd gerust te stellen. Ze helpt je bij dingen die je moeilijk vindt en zorgt ervoor dat je goed aardt in het bedrijf. Koester het als de moeder jou onder haar vleugels heeft genomen want ze kan je verder helpen.

 

7. De Prutser

Het is voor niemand helemaal duidelijk wat zijn functie precies is. Waarschijnlijk weet hij het zelf niet eens. Het lijkt net of hij de hele tijd ontzettend druk is en allerlei belangrijke dingen aan het doen is, maar eigenlijk heeft hij het vooral heel druk met wegklikken van zijn Facebook en Web Whatsapp als er iemand langsloopt. Ook denkt hij dat hij boordevol goede ideeën zit die hij maar wat graag deelt met anderen. Zijn pientere ideetjes hebben echter nooit helemaal de uitwerking die ze zouden moeten hebben en daarom is samenwerken met hem lastig.

 

8. Gossip Girl

Dit hoeft niet eens per se een girl te zijn, mannen kunnen er ook wat van. Bewust of onbewust zorgt dit type altijd voor onrust. Ze is altijd precies op de hoogte van wie met wie gaat en ook is ze op de hoogte van allerlei bedrijfsschandalen die in de meeste gevallen helemaal niet waar blijken te zijn. Je hoeft er geen kwartje in te gooien en altijd als je haar tegenkomt probeer je haar af te schudden in de wandelgangen, zodat haar verhalen daar blijven hangen. Voordeel is dat ze wel iedereens geheimen op haar duimpje kent, dus mocht je ooit informatie over iemand nodig hebben kan je bij haar terecht.

 

9. De Rebel

De rebel is eigenlijk een puber in een maatpak en hij lapt alle kantoorregels aan zijn laars. Hij staat de hele dag een beetje high-fives uit te delen aan het management maar speelt niets klaar. Als hij zich niet op het laatste moment heeft ziek gemeld voor die dag, komt hij wel te laat. Ook klikt hij ‘per ongeluk’ op de reply-to-all knop omdat hij heel graag zijn mening aan de rest van het kantoor wil laten horen. Op de momenten dat er echt iets moet gebeuren, staat de rebel buiten kantoor een sigaretje te roken met de concurrent. Omdat hij het zoontje van de manager is werkt hij er nog. Hij heeft veel connecties buiten kantoor waar je misschien ooit nog wat aan kunt hebben. Verder kan je eigenlijk niet echt bouwen op de rebel.

 

10. De Dixi

Altijd als je naar het toilet gaat is deze persoon er ook te vinden. Omdat ze eigenlijk een gruwelijke hekel heeft aan haar baan, probeert ze kantoor zoveel mogelijk te vermijden door de hele dag op het toilet rond te hangen en hier praatjes aan te knopen over belangrijke levenskwesties. Soms staat ze voor de spiegel en is ze haar haar aan het doen als je binnenkomt. Soms begint ze ineens vanuit een ander hokje tegen je te kletsen. Ook is ze toevallig altijd tegelijk klaar met jou en loopt ze samen met je mee terug naar haar werkplek in de hoop dat niemand doorheeft dat ze eigenlijk de hele dag toiletjuffrouw aan het spelen is.

 

11. De Animator

Dit persoon is een geboren entertainer. Zijn carrière is gestart als kinderanimator in een Grieks resort en ook is hij een tijdje propper geweest aan de Spaanse Costa. Hij zit vol grappen en grollen en dit werkt zeer entertainend voor het hele kantoor. Als een ware one-man show maakt hij iedere pauze zijn entree in de kantine en collega’s zijn dan ook graag in zijn gezelschap. Animatoren zijn prettig om mee samen te werken, hoewel ze soms ook voor iets teveel afleiding kunnen zorgen.

 

12. De Supermarkt

Of het nou gaat om een pakje zakdoekjes, een reep chocola, een blik erwtensoep of een vitamine C-bruistablet, deze persoon heeft het allemaal. Als ze ‘s ochtends op kantoor komt stalt ze op kleur alle ingrediënten voor haar ontbijt uit op haar bureau en ook haar kluis puilt uit van breed assortiment aan superhandige producten. Deze collega moet je te vriend houden want mocht je ooit een naaisetje of yoga-mat van haar nodig hebben, heeft zij deze zeker voor je in alle kleuren en maten.

 

Lees hier meer over de vervelende gewoontes van collega’s

Het Curriculum Vitae van de Koning
Interview met de spil van YourConnector