vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Op zoek naar een nieuwe job? Bekijk deze 10 tips!

nieuwe baan tips zoeken

Heb jij ook genoten van de feestdagen? En ben je tijdens je vakantie tot de conclusie gekomen dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging? Bekijk dan de onderstaande tips en wie weet helpen ze jou bij het vinden van een nieuwe baan!

 

  1. Zoek de baan die bij je past

Dat klinkt logisch, maar veel mensen zoeken banen die helemaal niet bij hen passen. Of omdat deze boven hun niveau liggen, of juist eronder! Voordat je solliciteert moet je dus eerst goed op zoek naar je zelf: wie ben, wat kan ik en, bovenal, wat wil ik.

 

  1. Controleer je CV

Is je CV nog wel up-to-date en komen jouw kwaliteiten wel goed naar voren? Leg duidelijk uit wat je gedaan hebt in je vorige banen en benadruk je bijzondere eigenschappen. Zorg in elk geval dat je je CV online hebt staan op een goede vacaturesite. Daarmee verdubbel je je kansen om gevonden te worden.

 

  1. Gebruik je (online) netwerk

De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel je netwerk. Maak daar goed gebruik van bij het vinden van je droombaan. Tien weten meer dan één. Schrijf je daarom ook in op speciale netwerksites zoals LinkedIn. Zelfs Facebook kan je aan een baan helpen!

 

  1. Sla een zoekopdracht op

Geen tijd om elke dag naar banen te zoeken? Sla je zoekopdracht op. Dan krijg je de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Uiteraard alleen die vacatures die voor jou geschikt zijn. Zo zorg je ervoor dat die droombaan niet aan jouw neus voorbijgaat.

 

  1. Minder is meer!

Het is raadzaam om niet te veel sollicitaties tegelijk te hebben lopen. Anders kun je je aandacht er niet volledig op richten en niet al je energie erin stoppen. Daarbij is het niet goed voor te stellen dat je zoveel banen kunt vinden waar je even graag wilt werken. Focus daarom op de belangrijkste (ongeveer drie) en zorg dat je daar helemaal voor gaat!

 

  1. Schrijf een goede motivatie

Weet je dat bedrijven het heel belangrijk vinden dat kandidaten ook een motivatiebrief meesturen? Dit is een korte enthousiaste uitleg waarom je speciaal op deze vacature reageert. Leg daarom kort maar duidelijk uit waarom je juist voor die ene functie kiest bij dat ene bedrijf. Bedrijven horen graag hoe belangrijk jij hen vindt!

 

  1. Ken het bedrijf

Als je ergens solliciteert is het van cruciaal belang dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Niet alleen voor je motivatiebrief, maar ook als je straks op gesprek moet. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aangeven waarom je er wilt werken en hoe meer het bedrijf het gevoel heeft dat jij die enthousiaste kandidaat bent die ze zoeken. Kijk daarom altijd even op de website van het bedrijf en kijk op zoekmachines naar het laatste nieuws.

 

  1. Bereid je voor op de vragen

Bij een gesprek krijg je bijna altijd te maken met een aantal standaardvragen. Als je al deze vragen goed voorbereidt, kom je overtuigend over en kun je zelfs het gesprek langzaam naar je toe trekken. Bovendien kun je je enthousiasme nog eens extra naar voren brengen.

 

  1. Kom op tijd

Een goed gesprek kun je alleen voeren als je voorbereiding goed is. Zorg dat alle randvoorwaarden goed geregeld zijn en dat je je niet laat verrassen. Dat leidt alleen maar af. Zorg daarom ook dat je op tijd van huis vertrekt en dat je weet waar het bedrijf zich bevindt. Niets is zo vervelend om te moeten haasten in het verkeer. Te laat komen is al helemaal uit den boze. Daarmee maak je wel een hele slechte eerste indruk.

 

  1. Let op je houding

Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als verbale communicatie. Let daarom ook extra op je houding. Geef een krachtige hand bij binnenkomst, ga niet onderuit zitten op de stoel en zorg dat je regelmatig oogcontact maakt. Kijk ook uit dat je niet te veel aan het woord bent. Een uitgebreid antwoord geven is goed, maar wees to-the-point.

 

Bron: Monsterboard.nl

BEN JE OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE JOB? VERGEET NIET JE ONLINE IMAGO TE VERBETEREN! 

Sporten voordat je naar werk gaat? Goed idee!
Sollicitatiegesprek? Deze blunders mag je niet maken!
Voor het slapen gaan je mail checken, een goed idee?