vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Vijf voordelen van flexibel werken

Competenties Motivatie Productiviteit Work-Life Balance

Het is vandaag vrijdag de 13de! Waarschijnlijk smeek jij je baas al maanden of je vandaag thuis kan werken zodat jij al het ongeluk uit de weg kan gaan. Afgelopen week publiceerden we een artikel waaruit bleek dat thuiswerken vooral onder millennials minder populair is dan verwacht. Maar als je jezelf afvraagt waar jij het meest productief bent, denk je dan als eerst aan je werkplek op kantoor? Waarschijnlijk niet. De meeste mensen werken het liefst vanuit een koffietentje, bibliotheek of zelfs de trein, waar je ongestoord je gang kan gaan. Er zitten een hoop voordelen aan het flexibel werken. Deze hebben wij nog eens voor je op een rijtje gezet!

 

  1. Flexibel

It’s all in the name – flexibel werken, of thuiswerken, zorgt ervoor dat jij zelf kan bepalen waar en wanneer je werkt. Flexibiliteit is iets dat veel millennials op prijs stellen bij een werkgever want dit maakt je meer autonoom. Het is fijn als je werkgever jou vertrouwt en ervan op aan kan dat je niet thuis een beetje gaat zitten lanterfanten. Het bespaart je een hoop tijd om niet altijd naar kantoor te hoeven en je kan met werk gerelateerde taken bezig wanneer jou dat uitkomt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of bank hebt besteld, kan je hier gewoon voor thuis blijven zonder dat je meteen een vrije dag hoeft op te nemen!

 

  1. Betere concentratie & minder onderbrekingen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je er net lekker in zit, en iemand komt langslopen om te vragen of jij nog terugkoppeling hebt over die ene meeting? Na dit onderwerp uitgebreid besproken te hebben duurt het weer minstens een kwartier voordat je lekker terug in je flow komt. Soms is het zelfs zo erg dat je bepaalde onderwerpen later weer moet oppakken omdat je de vibe niet meer zo te pakken krijgt als voor de onderbreking. Dit soort intermezzo’s heb je een stuk minder wanneer je niet op kantoor werkt. Dit komt je productiviteit ten goede. Mensen die thuis werken, beginnen vaak eerder en nemen minder pauze. Je kunt je beter concentreren omdat je in een ononderbroken flow zit. Dit verhoogt wel weer het risico op onnodig overwerken, want er is ook niemand die controleert of jij geen overuren maakt.

 

  1. Goed voor het milieu

Met de hedendaagse technologische ontwikkelingen is het veel gemakkelijker om thuis te werken. Hierdoor kunnen de grootste afstanden en tijdzones overbrugd worden. Doordat we niet meer met de auto of het openbaar vervoer naar ons werk hoeven, verminderen files en CO2-uitstoot. Daarnaast kan je met collega’s over de hele wereld overleggen met geavanceerde communicatiesoftware. Aangezien het flexibele werken steeds populairder wordt, hebben we misschien in de toekomst wel minder kantoorpanden nodig wat ook het milieu ten goede komt.

 

  1. Minder ziekmelding

Wanneer je echt met koorts in bed ligt, moet je natuurlijk niet eens aan werk willen denken. Met een licht griepje is het idee van de hele dag met je zieke kop achter een computerscherm zitten echt een gruwel gedachte. Denk daarbij eens aan al je collega’s die je zou kunnen besmetten! Dan is het fijn als je toch thuis het een en ander kan oppakken zodat je geen belangrijke dingen mist. Want als straks het halve kantoor zich moet ziekmelden, zijn jullie nog veel verder van huis.

 

  1. Werk/privé balans

Je kan zelf je werkmomenten inplannen. Hier is wel een zekere mate van discipline voor nodig, maar op die manier kan je je even volledig focussen op je werk. Als je dan een lunchafspraak hebt met een vriend of vriendin heb je ook echt even de onverdeelde aandacht voor je vriend of vriendin. Je kan meer activiteiten dan alleen werk combineren op een dag mits je het goed indeelt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een hogere arbeidsparticipatie, want ouders kunnen nu thuis blijven voor de kinderen en tegelijkertijd met werk bezig.

 

Werkgevers kijken steeds meer naar het uiteindelijke resultaat dan naar hoeveel uur je fysiek aanwezig bent op kantoor. Daarbij is het belangrijk dat je als werknemer krijgt wat je nodig hebt om je werk goed te doen, of dat nou op kantoor is of ergens anders!

 

LEES HIER WAAROM MILLENNIALS JUIST GRAAG OP KANTOOR WERKEN

 

De millennial aan de macht
Achter de winterwolken schijnt de zon
Hey, talent! Wat fijn dat jij er bent!