vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Waarom het ontwikkelen van je talent belangrijker is dan het ontwikkelen van je zwakke kanten

Competenties Passie Succes

Als het om persoonlijke ontwikkeling, teamsamenwerking, of organisatie ontwikkeling gaat, zijn we in ons nuchtere kikkerlandje snel geneigd om de focus te leggen op wat nog niet zo goed gaat.

We maken liever van een 3 een 6, dan dat we ons durven onderscheiden en onze energie gebruiken om van een 7 een 9 te maken. En dat is jammer, want dat laatste is een stuk leuker, het gaat sneller en het levert ook nog eens betere resultaten op.

Wat zijn jouw talenten eigenlijk? En belangrijker nog: benut je ze optimaal? Of weet je het eigenlijk niet echt goed? Dan is het wellicht interessant voor je om het roer eens om te gooien. Hierbij een paar tips:

1. Zet om te beginnen je interne ‘kritische zender’ met beperkende ideeën als:‘ja maar, dat is toch niet ambitieus…’, ‘wat heb ik nou aan zulke borstklopperij…’en ‘m’n vriend(in)/collega/vader/zus/baas… ziet me aankomen…’, wat zachter en geef je ‘opbouwende zender’ met: ‘er is er maar 1 zoals ik, dus dan kan ik maar beter zorgen dat ik mezelf word’‘wat ik aandacht geef, groeit’, en ‘eigenlijk stel ik mijn vriend(in)/collega/vader/zus/baas juist teleur als ik dit niet doe’wat meer volume.

2. Maak eens een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen. Dikke kans namelijk, dat dat de zaken zijn waar je ook nog eens goed in bent. En denk breder dan alleen je werk. Denk ook eens aan wat je als kind graag deed.

3. Vraag eens aan een paar mensen die jou goed kennen, wat ze sterk vinden aan jou. Wat zijn jouw talenten volgens hen? En ja, je vraagt alleennaar je talenten. Doe dit bij voorkeur per mail, zodat je de feedback later nog eens kunt teruglezen. Schrijf een tweede samenvatting, op basis van de feedback die je hebt ontvangen.

4. Neem eens rustig de tijd om de twee samenvattingen na te lezen. Wat ervaar je nu? Dat voelt goed, he? Mooi. Dit is waarom ze talent ook wel je ‘sterke kant’ noemen. Zorg dat je dit sterke gevoel de komende tijd elke dag even oproept. Bijvoorbeeld door de mensen die jou feedback hebben gegeven, terug te bellen. Elke dag eentje. Vertel ze wat hun reactie met je deed en wat anderen nog over jou zeiden. Of leg de lijsten naast je bed en lees ze ’s morgens voordat je opstaat. Of schrijf wat steekwoorden op je badkamerspiegel.

5. Neem actie. Doe elke dag iets, waardoor je je talent benut. Bedenk daarbij dat het zetten van veel kleine stappen uiteindelijk het meest effect geeft. Te grote ambities kunnen ervoor zorgen dat je stilvalt.

6. Ga op zoek naar de talenten van de mensen om je heen. Prik bijvoorbeeld eens een middag met je team, waarin jullie elkaar vertellen waar de ander sterk in is. Bespreek vervolgens met elkaar hoe jullie elkaars kwaliteiten nog beter kunnen benutten. Ik weet zeker dat jullie samenwerking hiermee een enorme boost krijgt.

7. Als je een verandering wilt doorvoeren, kijk dan eerst eens naar wat er al goed gaat. Zet daar de spotlights op en begin dan te ontwikkelen. Zo werken mensen met plezier mee aan je verandering en creëer je een solide basis waarop ook stevige noten gekraakt kunnen worden.

Bron: Evelien Hennevelt