vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Welke partij is er voor de millennials? Hulp bij het kiezen.

Stress Succes

De verkiezingen komen er weer aan en dat geeft keuzestress, althans bij mij. Want wat ga ik kiezen? Nu heb ik daar heus mijn ideeën wel over, toch vind ik dat mijn stemrecht alleen geen excuus mag zijn om maar gewoon wat te stemmen. Om mijn mening te baseren op bijvoorbeeld de persoon die in de media het hardst schreeuwt of de berichten die ik op mijn Facebooktijdlijn voorbij zie komen. Ik vind dat om gewogen te kunnen stemmen, ik mijzelf goed moet informeren.

Dat is mijn plicht als stemgerechtigd burger en als je het mij vraagt is het belangrijk voor iedereen om dat te doen. Als er de afgelopen tijd iets duidelijk is geworden, dan is het dat de democratie onder spanning staat. Naar mijn idee heeft dit grotendeels te maken heeft met veel onvoldoende geïnformeerde mensen en het maken van niet overwogen keuzes. De eerste stap voor mijzelf om in ieder geval de meest geïnformeerde keuze te maken, begint met goed te weten waarop ik in deze verkiezingsstrijd mijn eigen keus ga baseren.

Relevantie.
Waarom is het maken van een gewogen keus voor mijzelf en alle andere 800 duizend millennials in de leeftijd van 18 tot 35 jaar zo belangrijk? Daar kopte de Volkskrant eerder deze week een stevig bericht over.

Wij, millennials, staan de komende vijftig jaar voor een aantal loodzware opdrachten. Wat gaan we bijvoorbeeld doen met klimaatverandering? Hoe gaan we om met een instabiele Europese Unie? Hoe lossen we de ongelooflijke hypotheekschuld onder de Nederlandse huizenmarkt af? Hoe dringen we de almaar stijgende zorgkosten terug? Dit zijn slechts enkele van de grote problemen die jongeren moeten zien op te lossen met een staatsschuld van bijna 500 miljard, een krimpende beroepsbevolking, een gefragmenteerd politiek stelsel en een sociale context waarbinnen inwoners van ons land elkaar nauwelijks kennen.

Uit de doorberekeningen van het Centraal Plan Bureau blijkt dat wij echt wat te kiezen hebben. Zo neemt op de lange termijn de werkgelegenheid het meest toe bij de plannen van de VVD, is D66 koploper in het aanvoeren van de duurzaamheidsagenda en scoort het CDA het beste in het stimuleren van het MKB.

In totaal komen alle 28 partijen in deze verkiezingen met 1.147 pagina’s aan beleidsvoorstellen. Wat opvalt bij het lezen van de verkiezingsprogramma’s is dat partijen niet heel specifiek zijn. Bijna alle partijen willen meer investeren in politie, maar geen enkele partij geeft aan met hoeveel procent de criminaliteit zal dalen. Daarnaast wordt in de programma’s veel aandacht gegeven aan de problemen die jongeren veroorzaken. Meer dan de helft van de partijen bespreekt oplossingen voor het tegengaan van getreiter van verveelde jongeren naar agenten toe.

Wat vooral opvalt, is dat het bij veel partijen ontbreekt aan een lange termijnvisie op hoe zij jongeren willen betrekken bij het oplossen van de loodzware opdrachten die hen te wachten staan. Dit alles maakt het voor millennials uiterst lastig te bepalen welke partij hun stem krijgt wat het belang benadrukt om onszelf uit zoveel mogelijk bronnen te blijven informeren.

Hulp bij het kiezen.
Ondanks dat wij voor deze lastige keuze staan, heb ik onlangs mijn eerste stappen gemaakt in het aanboren van dergelijke bronnen om erachter te komen wat de politieke partijen mij als millennial te bieden hebben. Zo heb ik mijzelf recentelijk een Volkskrant- verkiezingsabonnement cadeau gedaan om geen nieuws te hoeven missen en bevind ik mij sinds een week op de verkiezingssite van de NPO en chat ik via Facebook met Duco. Duco is een chatbot die de NPO in samenwerking met Next Empire heeft gelanceerd voor Facebook Messenger en die mij tot 15 maart elke dag op de hoogte houdt van het laatste verkiezingsnieuws. Superhandig en ook nog eens heel gezellig, aangezien Duco een neutrale gesprekspartner is die mij voorziet van alle ontwikkelingen op het gebied van de verkiezingen. Duco is te vinden op de site van NPO (https://npoverkiezingen.nl/) of op te zoeken via je Facebook Messenger (Duco).

Hiermee hoop ik dat wanneer 15 maart aanbreekt, ik een bewuste en weloverwogen stem kan uitbrengen. Zodat ik samen met hopelijk nog heel veel andere goed geïnformeerde millennials kan bijdragen aan een betere toekomst voor Nederland en de rest van de wereld.

Bron: Volkskrant, V. Stevens,

Je brein werkt door als je bewust rust
Hoe word je sneller beter in de dingen die je doet?