vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Tijd voor iets totaal anders? Check deze tips!

carriere switch werk

Ben je toe aan een andere baan, misschien zelfs in een heel nieuw vakgebied? Deze tips helpen je op weg om die carrièreswitch te maken.

 

  1. Nieuw beroep kiezen

Als je nog geen idee hebt wat je wilt, is het belangrijk dat je jezelf eerst een aantal vragen stelt.

Waarom

Ga bij jezelf na wat je precies wilt veranderen, en waarom. Want als je nu kantoorwerk doet, kan het heel aantrekkelijk lijken om een bed & breakfast te openen in Zuid-Frankrijk. Maar het kan ook zijn dat je over zoiets fantaseert omdat je vrijheid mist in je werk. Die vrijheid kun je ook creëren zonder te emigreren.

Wat

Tijd om een beeld te vormen van wat je wilt! Misschien wil je van kantoorwerk naar ambachtelijk werk. Of van zwaar lichamelijk werk naar lichter werk omdat je ouder wordt. Of meer buiten zijn en iets met je liefde voor planten doen. Een paar vragen om je te inspireren:

  • Wat spreekt je in je huidige werk niet aan?
  • Wat mis je in je huidige werk?
  • Welke talenten zet je nu niet in? En wil je daarvan je nieuwe werk maken?

 

  1. De weg naar je nieuwe carrière uitstippelen

Maak een stappenplan

Dé manier om zoiets groots als een carrièreswitch ook echt waar te maken, is met een concreet, helder stappenplan. Splits de weg naar die nieuwe baan op in kleine, haalbare stappen met telkens een duidelijke deadline.

Bijvoorbeeld:

  • Oriëntatie – Praten met collega X, Praten met ervaringsdeskundige Y
  • Opleiding – Info verzamelen, Keuze maken, Opleiding volgen, Examen doen
  • Ervaring – Proefproject A, feedback vragen bij ervaringsdeskundige Y, Proefproject B
  • Solliciteren – Brief & cv maken

Opleiding

Er is haast altijd wel iets nieuws dat je moet leren voor je nieuwe werk, van cursus tot volledige HBO-opleiding. Dit is trouwens meteen een kans om een nieuw netwerk op te doen. Er zijn ook veel werkgevers die opleidingen aanbieden. Hier kun je op zoeken bij ons. Je kunt bijvoorbeeld de optie ‘leer-werk overeenkomst’ selecteren of zoeken met trefwoorden als ‘opleiding’.

Ervaring opdoen

Misschien maak je wel een vliegende start door meteen een nieuwe baan te vinden in je nieuwe beroep. Maar het kan ook goed werken om alvast ervaring op te doen met een proefproject dat je voor jezelf uitvoert. Of met een stage bij een werkgever in je nieuwe vakgebied.

Denk aan je financiën

Begin je aan een nieuw beroep, dan is je inkomen in het begin mogelijk lager dan nu. Bereken wat je minimaal nodig hebt om rond te komen. Ga als het nodig is alvast extra geld sparen, of bedenk een manier om je vaste lasten omlaag te brengen. Bedenk ook wat je op termijn wilt verdienen en of dat reëel is in het beroep dat je op het oog hebt.

 

SUCCES!!!

 

Bron: Nationale Vacaturebank

BEN JE OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE JOB? VERGEET NIET JE ONLINE IMAGO TE VERBETEREN! 

Ben jij Social Media Rockstar, Retailjedi of Eindbaas?
WhatsAppen met je werk, doen of niet?
Hoe ga je om met negatieve feedback?