vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Voor het slapen gaan je mail checken, een goed idee?

Nog even je mail ‘s avonds checken voor het slapen gaan: het is niet alleen slecht voor jouw stresslevel, ook je partner is de dupe van je werk in de late uurtjes.

 

Het lijkt een onschuldige situatie: ‘s avonds nog even je mail checken terwijl je met je partner een film zit te kijken. Dat het je niet echt populair zal maken staat buiten kijf, maar onderzoek toont nu ook aan dat het zowel voor jou als je partner behoorlijk wat stress op kan leveren.

Toen onderzoekers van de Amerikaanse Virginia Tech University aan medewerkers in overheid, gezondheidszorg en tech, maar ook onderwijs, finance en de bancaire wereld tussen de 31 en 40 jaar vroegen of ze het idee hadden dat hun gedrag schadelijk was voor de relatie met anderen, antwoordde zij negatief. Hun partners hadden echter een heel ander beeld van de situatie: hun geduld werd flink op de proef gesteld door het constante smartphonegedrag van hun partner.

‘Terwijl werknemers zich grotendeels onbewust zijn van de impact die zij hebben op hun partners, zit hun wederhelft zich op te vreten’, aldus onderzoeker William Becker tegen de Engelse krant The Guardian. ‘Het verhoogde hun stresslevel aanzienlijk.’

Becker deed tevens onderzoek naar wat de verwachting van het checken van je mail doet met medewerkers. Door stresslevels te monitoren zag hij dat de verwachting dat mails werden gecheckt al genoeg was voor medewerkers om zich angstiger en gestresst te voelen: ze hadden dan nog niet eens een mail beantwoord buiten werktijd.

 

Recht op onbereikbaarheid

Becker pleit daarom voor een tijdslimiet om te verwachten dat mails beantwoord worden. Toen de PvdA in februari met een soortgelijk plan kwam voor het recht op onbereikbaarheid na werktijd, werd daar wisselend op gereageerd. Vooral rechtse politieke partijen reageerden smalend: mensen en bedrijven moeten hier zelf een keuze in kunnen maken.

Becker ziet daarbij vooral een belangrijke rol voor managers weggelegd: geef het goede voorbeeld. ‘Zij kunnen mailvrije momenten instellen of een rotatiesysteem instellen zodat mensen avonden vrij kunnen plannen. Daarbij is het belangrijk dat ze zelf niet ‘s avonds gaan mailen, op die manier hebben mensen het idee dat het ook van hen verwacht wordt.’

Mensen die thuis hun mail regelmatig checken, kunnen op hun beurt zich afvragen hoe nodig dat nou precies is. ‘In het ergste geval heb je straks naast een burnout ook nog relatieproblemen.’

 

Bron: MT.nl

WHATSAPPEN MET JE WERK, EEN GOED IDEE? LEES DAAR HIER MEER OVER! 

Hoe word je snel succesvol in je nieuwe baan?
Een dipje na je vakantie? Dit is het recept!
Nieuwe job? Zo overleef je je eerste maanden!