vind carrièretips

Geef jouw carrière een boost

Zes tips voor een killer motivatiebrief!

Competenties Loopbaan Motivatie

Om aan te tonen dat je gemotiveerd bent om bij een organisatie aan de slag te gaan wordt soms nog om een brief gevraagd waarin je deze motivatie omschrijft. Om commerciële instellingen, universiteiten of non-profitorganisaties te overtuigen dat je bij hun organisatie past is een sterke brief essentieel. Het schrijven van een brief laat zien dat je gemotiveerd bent om ergens aan de slag te gaan – maar hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

 

Tip 1. Aanhef


In een motivatiebrief overtuig jij de lezer ervan dat jij geschikt bent voor een functie. Tegenwoordig gaat solliciteren steeds vaker digitaal – zorg dan dat je de brief richt aan de persoon die de brief gaat lezen. Door de naam van je ontvanger te vermelden laat je zien dat je moeite hebt genomen om meer informatie over de functie en het bedrijf op te zoeken. Helemaal als je dezelfde opzet gebruikt om meerdere brieven naar verschillende bedrijven te versturen is het belangrijk dat je de aanhef en de eerste alinea afstemt op het bedrijf en de functie.

 

Tip 2. Pak de aandacht

Als een bedrijf honderden brieven ontvangt moet je zorgen dat jij in de inleiding de aandacht pakt. Dit kan je doen door een koppeling te maken met de actualiteit. Ook kan je de vacature verbinden aan iets persoonlijks – zo laat je meteen zien dat de functie bij je past. Let er wel op dat je toon past bij de organisatie waar je solliciteert, als je bij een formeel en traditioneel kantoor solliciteert gebruik je andere formuleringen dan wanneer je bij een creatief mediabureau solliciteert.

Voorbeeld (als je solliciteert op een communicatiefunctie): In een maatschappij waarin we steeds meer gedomineerd worden door snel veranderende technologische ontwikkelingen is goede communicatie essentieel.

 

Tip 3. Heldere structuur


Vervolg je brief met relevante informatie over jezelf en koppel dit aan de vacature of omschrijving van de opleiding of cursus. Dit doe je door een aantal punten uit de vacaturetekst te nemen en deze verder uit te werken met persoonlijke voorbeelden. Het persoonlijke is hierbij dus erg belangrijk omdat dit je tekst laat leven. Zorg dat je tussen elke alinea een witregel laat zodat de tekst overzichtelijker wordt.

Voorbeeld (als je op een marketing functie solliciteert): Tijdens mijn vooropleiding heb ik veel geleerd over welke strategieën het meest effectief zijn om bijvoorbeeld een merk te promoten en brand awareness te creëren.

 

Tip 4. Niet te lang


Zorg ervoor dat je niet je hele levensverhaal vrijgeeft in de motivatiebrief. Hou het kort en bondig. Probeer het bij één A4’tje te houden. Als je wordt uitgenodigd op gesprek krijg je nog alle ruimte om al je vaardigheden en kennis uitgebreid toe te lichten. Laat wat er in je CV staat buiten beschouwing, dit kan de ontvanger tenslotte zelf inzien. Verwijs de lezer simpelweg door naar het CV als je hier toch iets over wil zeggen.

 

Tip 5. Zet aan tot actie


Het is natuurlijk de bedoeling dat je op een persoonlijk gesprek wordt uitgenodigd. Zorg daarom dat je je sterkste argument in de slotalinea geeft. Op deze manier kunnen enige twijfels bij de lezer worden weggenomen. Eindig je brief met een vraag om actie, bijvoorbeeld “Graag zou ik bovenstaande persoonlijk verder toelichten in een kennismakingsgesprek. Ik ben te allen tijde te bereiken op het volgende telefoonnummer …”. Bedank de lezer voor zijn tijd en aandacht en sluit je brief netjes af.

 

Tip 6. Foutloos

Voorkom spelfouten in je brief. Je kan je brief laten controleren of het even laten rusten en er later nog eens een frisse blik op werpen. Zorg ervoor dat je brief een positief gevoel afgeeft en betrek het op jezelf. Voorkom dooddoeners als ‘ik wil hier graag werken omdat het bedrijf goed bij me past’. Leuk dat je dat zelf vindt, maar probeer uit te leggen waarom het bedrijf dan zo goed bij je past. Hiermee overtuig jij de lezer om je uit te nodigen voor een echt gesprek!

 

LEES SNEL VERDER OVER HOE JE EEN KENNISMAKINGSGESPREK VOORBEREIDT!