Hoe oefen je goed leiderschap uit bij hybride werken?
Het leven lijkt weer bijna zoals vanouds; je hoort nauwelijks meer iets over COVID. Evenementen vinden weer volop plaats, de terrasjes zitten vol, we zitten weer als sardientjes in het ov én gaan weer massaal op vakantie. Waar het ‘terug naar normaal’ wat betreft onze vrije tijd de norm lijkt, lijkt de oude situatie van het fulltime werken op kantoor onomkeerbaar. Hoewel we weer vaker naar kantoor gaan, werken we met zijn allen nog steeds véél meer thuis dan ooit tevoren. Maar wat betekent dit voor leiderschap? Hoe oefen je goed hybride leiderschap uit?
Hybride leiderschap
Wordt hybride werken het nieuwe normaal?
De nieuwe manier van werken bracht de afgelopen twee jaar de nodige uitdagingen met zich mee. In de deze periode hadden de meesten van ons nauwelijks ‘real life’ contact met collega’s. Kennismakingen en sollicitaties gingen via Zoom, net zoals borrels, escape rooms, etentjes en pubquizzen. Inmiddels zijn we er aardig aan gewend en doet zich langzamerhand een nieuwe ‘normaal’ voor: het hybride werken.
Thuis werken geeft lekker veel vrijheid en is efficiënter
Even voor de duidelijkheid, hybride werken houdt in dat je thuis én op kantoor werken met elkaar afwisselt. Dit betekent dus dat je een meeting kunt hebben, waarbij een deel van de medewerkers ‘real life’ deelneemt op kantoor en een ander deel vanuit huis. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de werknemers graag grotendeels thuis wil blijven werken. Positieve kanten zoals het besparen van reistijd en kosten, efficiënter werken en een betere work-life balance worden genoemd. Maar wat betekent dit voor verbinding en leiderschap?
Minder verbinding met collega's op afstand
Naast de positieve kanten die thuiswerken met zich meebrengt, zijn er ook uitdagingen. Misschien heb je het zelf ook wel ervaren, maar digitaal contact en geen of weinig ‘face to face’ contact leidt in de meeste gevallen tot minder menselijke verbinding. Naast verbale communicatie speelt non-verbale communicatie namelijk minstens een net zo belangrijke rol in relaties. Welke lichaamshouding neemt iemand aan als je iets zegt? Welke rol heeft iemand in groepen? Hoe vaak neemt iemand even pauze? En hoe makkelijk spreekt iemand een collega aan om even iets te vragen? Dit zijn allemaal dingen die je op afstand niet ziet.
70% van de medewerkersbetrokkenheid wordt direct beïnvloed door de manager
Sterke leiders zijn leiders die in connectie staan met zichzelf, de ander, het team én hun omgeving. En juist dat lijkt lastiger op afstand. Goede samenwerking vraagt om psychologische veiligheid en vertrouwen. Hiervoor moet je elkaars sterke punten, valkuilen, waarden en ambities goed leren kennen. Ook bij hybride vormen van samenwerken is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan deze punten. Hoe zorg je er als leider voor dat je je medewerkers betrokken houdt op afstand? En dat je hun signalen (tijdig) oppikt, zodat je medewerkers blijven floreren?
Geef persoonlijke aandacht, juist op afstand
Het lijkt zo simpel, maar persoonlijk contact en aandacht geven aan iedereen in j e team wordt steeds belangrijker met deze manier van werken. Wees je er bewust van dat je als manager lang niet alles meer ziet of meekrijgt. Maar dat je het niet ziet, betekent niet dat het er niet is. Al met kleine gebaren kun je als leider je betrokkenheid bij medewerkers tonen.
Vertelt iemand tijdens de stand-up dat zijn of haar kind ziek is? Bel diegene achteraf dan nog even vijf minuten op om te vragen hoe het gaat en of je iets voor hem of haar kunt doen. Mensen voelen zich graag gehoord en gesteund. Geef daarnaast net wat vaker een complimentje; niet alleen op resultaten, maar ook op gedrag. Wanneer je betrokkenheid en waardering toont, dwing je vaak automatisch meer respect af bij medewerkers. Hierdoor voelen zij zich meer verantwoordelijk en meer verbonden en hebben zij meer voor je over. Uiteindelijk komt dit de bedrijfsresultaten weer ten goede.
Organiseer regelmatig bijeenkomsten met het team
Juist wanneer je met het team meer op afstand van elkaar werkt, is het belangrijk om vaker bijeenkomsten te organiseren. Dit hoeven geen hele middagen te zijn, een uurtje met elkaar lunchen doet al wonderen. Of bijvoorbeeld een half uurtje een weekafsluiting, waarbij je vraagt hoe iedereen in de wedstrijd zit en wat mensen in hun weekend gaan doen. Wanneer je dit regelmatig doet en dan met name offline, creëer je meer onderlinge verbondenheid. Probeer dus bewust regelmatig iets te organiseren, juist in de waan van de dag.
Stel jezelf toegankelijk en benaderbaar op
Ondanks dat je als leidinggevende waarschijnlijk een onwijs drukke agenda hebt, kun je je alsnog toegankelijk opstellen. Zo kun je bijvoorbeeld standaard een half uurtje per dag in je agenda reserveren voor je medewerkers, een soort ‘spreekuur’. Communiceer naar je teamleden dat je dan bereikbaar bent voor vragen, of om even te kletsen als daar behoefte aan is. Bovendien gaat het vooral om hoe je jezelf opstelt richting je team. Door regelmatig te zeggen dat je altijd klaar staat voor teamleden, ook op afstand en voor welke vragen of issues dan ook, voelen mensen eerder de vrijheid om ook daadwerkelijk op je af te stappen. Stel jezelf daarbij ook kwetsbaar op; zo vertoon je voorbeeldgedrag en zijn mensen sneller geneigd zich ook kwetsbaar naar jou op te stellen. Een eenvoudige tip, maar wel eentje waar je direct mee aan de slag kunt.
Wij staan voor jouw organisatie klaar in tijden van hybride werken
Naast deze drie genoemde snelle tips, zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om in tijden van werken op afstand goed leiderschap uit te stralen en de verbinding met je team te behouden. Vanuit YourConnector richten we ons op datgene wat ervoor zorgt dat mensen floreren. Want als het gaat om het creëren van een omgeving waarin mensen kunnen floreren, speelt leiderschap een essentiële rol. Hierbij gaan we uit van de zogeheten krachtgerichte aanpak . Dit houdt in dat leiders hun medewerkers op de eerste plaats zetten en hun krachten en kwaliteiten benadrukken. Zij laten mensen, teams en de organisatie excelleren op basis van veiligheid en vertrouwen.
Samen met jou kijken we naar de behoeften van jouw team en helpen we je met het uitoefenen van de best practices. Door o.a. (voor)onderzoek, de inzet van de Gallup’s krachtgerichte methodologie- coaching en allerlei interventies op individueel- en/of teamniveau helpen wij actief mee aan het laten floreren van medewerkers. Want uit meerdere onderzoeken blijkt dat het stimuleren van geluk en bevlogenheid onder medewerkers niet alleen bijdraagt aan het werkgeluk en de loyaliteit, maar ook aan het vergroten van de positieve resultaten in je bedrijf.
Wil je ook aan de slag gaan met het laten floreren van jezelf en/of je medewerkers óók in tijden van hybride werken? Stuur een berichtje en we gaan graag verder met je in gesprek over hybride leiderschap, want over dit onderwerp raak ik nooit uitgepraat!