De eerste fase van De Reis van de Held: Waar ligt mijn kracht als mens en als leider?
Event YC
04/11/2023
4 min

De eerste fase van 'De Reis van de Held': Waar ligt mijn kracht als mens en als leider?

04/11/2023
4 min

Bij YourConnector geloven we dat leiders zichzelf ontwikkelen door hun eigen pad te bewandelen. Die reis laat zich ook wel vatten in het eeuwenoude en universele proces van ‘De Reis van de Held’, bedacht door hoogleraar mythologie Joseph Campbell. De reis – die bestaat uit diverse fasen – vormt de basis van onze leiderschapstrainingen. In dit blog gaan we dieper in op de eerste fase waarin het ontdekken van je eigen krachten centraal staat. 

De Reis van de Held

De Amerikaanse hoogleraar mythologie en cultuurfilosoof Joseph Campbell verdiepte zich jarenlang in oude mythen. Gedurende zijn onderzoek naar diverse verhalen ontdekte hij een rode draad: het gros gaat over een held die na een reis getransformeerd terugkeert. Elke held doorloopt een universeel patroon waarin één vraag centraal staat: ‘Wie ben ik en waarom ben ik op deze wereld?’ Het antwoord op die centrale vraag vindt de held door op zoek te gaan naar zichzelf. 

De Reis van de Held is een metafoor voor het pad dat leiders bewandelen in de zoektocht naar hetgeen zij ten diepste zijn en willen zijn. Volgens Campbell bestaat die reis uit twaalf fasen die grofweg onderverdeeld kunnen worden in vier thema’s: opdagen, ontwikkelen, ontwaken en opgroeien. Aan het einde van de reis komt de held getransformeerd terug en heeft hij antwoord op de vraag: ‘Wie ben ik en waarom ben ik op deze wereld?’ 

Sterk leiderschap

De Reis van de Held is een prachtige manier om in verbinding met jezelf te komen zodat je sterk leiderschap kan uitvoeren. Sterk leiderschap begint namelijk bij sterk persoonlijk leiderschap. Verbonden leiders staan in de eerste plaats in verbinding met zichzelf. Van daaruit zijn ze verbonden met de ander, het team en hun omgeving. 

Verbinding met jezelf betekent begrijpen, omarmen en tentoonspreiden van wie je in de kern bent en daarnaar handelen. Het bewandelen van jouw eigen pad – De Reis van de Held – brengt je in staat je werkelijke zelf te ontdekken en daar (als leider) naar te handelen. Als je jezelf ontdekt ga je als mens floreren en ben je in staat goed voorbeeldgedrag te geven aan je team. 

Hier lees je meer over leiderschap. 

Het vertrekpunt van de reis

De Reis van de Held is een reis die je als mens bewust aflegt. De fase voor de start van het vertrek wordt gekenmerkt door onderdrukte verlangens of de wens om (weer) de regie over het leven te pakken. Hij/zij is de verbinding met zichzelf kwijt en ervaart een gevoel van betekenisloosheid of gebrek aan zingeving. ‘Wie ben ik? Wat wil ik? En waarom ben ik hier?’ zijn vragen die hem of haar steeds meer bezighouden. Op het moment dat de held besluit de antwoorden op deze vragen te willen ontdekken, start de eerste fase van De Reis van de Held: opdagen.

Wat zijn mijn krachten?

De eerste fase van De Reis van de Held noemen wij binnen onze programma’s de start van de reis. Het is de fase waarin je als leider je veilige omgeving verlaat en je klaarmaakt voor het onbekende. Dit vertrekpunt wordt dan ook wel de start van de reis naar zelfontdekking genoemd en kan gezien worden als het leggen van de basis voor de reis die je gaat maken. Zie het als een voorbereiding op een groot avontuur dat je te wachten staat. 

De voorbereiding van de reis valt of staat met het ontdekken van je eigen krachten. Unieke kwaliteiten en talenten van een leider vormen namelijk het vertrekpunt van de eigen groei (en op den duur die van de organisatie). Om met vertrouwen en geloof De Reis van de Held aan te gaan, is een goede voorbereiding waarin je ontdekt wat je talenten en krachten zijn, dan ook van belang. 

Door intenties te stellen, doelen in kaart te brengen en de nodige vaardigheden en tools op te doen, maak je je klaar voor de reis. Zo word je je bewust van je unieke bijdragen, sterke punten en talenten en bouw je vertrouwen op om het onbekende op te zoeken. In deze fase kom je er dan ook achter waar je goed in bent zodat je je je kwaliteiten kunt inzetten en je zo nauw verbonden voelt met je werkelijke zelf.  

De eerste fase in de praktijk

Het voorbereiden van de reis – waar de eerste fase van De Reis van de Held om draait – kun je op diverse manieren invullen. Bij YourConnector begeleiden we leiders binnen deze fase door de inzet van een aantal activiteiten, waaronder de Clifton StrengthsFinder van Gallup. Dit is een assessment waarmee de krachten van elk individu in relatie tot zijn of haar (werk) omgeving worden geïdentificeerd. De uitkomsten van het rapport worden ingezet om in te zoomen op je krachten en vanuit daar nieuwe inzichten op te doen. 

Naast het ontdekken van je krachten, is het formuleren van leerdoelen een belangrijk onderdeel binnen de start van De Reis van de Held. Waar wil je graag heen en wat wil je bereiken? Maar ook: wat vraagt het leven van mij? In andere woorden: ‘Wat heb ik te leren of te ontwikkelen?’ Deze intenties en vragen stel je op basis van jouw krachten en talenten en hoef je niet alleen te doen. Binnen onze programma’s begeleiden we je met de juiste hoeveelheid zodat je vol vertrouwen aan je reis begint en kunt ontdekken wie je in de kern bent. 

Wil je meer weten over De Reis van de Held?

Neem contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek over deze mooie reis. Een onderwerp waar wij nooit over uitgepraat raken en je graag bij begeleiden. Hier lees je meer over ons leiderschapsprogramma dat is gebaseerd op De Reis van de Held. De komende tijd verschijnen diverse blogs rondom de diverse fases van De Reis van de Held op YourConnector.