Meer autonomie is de kern van het nieuwe leiderschap!
sorry we're closed
04/07/2020
2 min

Meer autonomie is de kern van het nieuwe leiderschap!

04/07/2020
2 min

Vrijheid, mijn belangrijkste waarde. Vrijheid betekent voor mij ‘datgene kunnen doen wat ik wil doen’. Op dit moment zit ik echter binnen, in mijn appartementje in Amsterdam. Dit is de eerste keer dat de stad mij helaas niet mijn geliefde ervaring van vrijheid kan bieden. Ik ben echter niet de enige; net als ik zit bijna heel Nederland nu aan de keukentafel hard te werken om in deze tijd het hoofd boven water te houden. Ons hele land zit in hetzelfde schuitje en verloor van het weekend haar vrijheid.

Dit blog is geschreven door Aleid Haenen, Co-Founder & COO.

Autonomie als kern van het nieuwe leiderschap

Vrijheid is niet alleen een belangrijke waarde voor mij, het is tegenwoordig een belangrijk doel in het bedrijfsleven. Sterker nog, autonomie is een basisbehoefte voor elk mens. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat controle over de taken die je uitvoert en het zelf kunnen indelen van tijd, leidt tot een hogere motivatie en meer plezier in je werk. Op die manier leidt de mate van autonomie die je mensen ervaren tot meer productiviteit en zelfs geluk in het leven. Ik geloof dat sterk leiderschap autonomie moet stimuleren. De mooie beweging die we de afgelopen jaren in Nederland zien, is dat het overgrote deel van de leiders in hun leiderschap vrijheid en autonomie nastreven en op output willen sturen. Geweldig! Immers, als iedereen vandaag vanuit hun eigen thuisbasis werkt, is de enige manier om je team succesvol aan te sturen, vrijheid geven en loslaten. Toch?

Autonoom leiderschap

Als je nu denkt, “Ja! Maar waarom lukt dit dan nog niet?”, dan is dat helemaal niet gek. Het klopt inderdaad dat mensen in de basis autonomie zoeken, maar iedereen heeft hierin iets anders nodig. De mate en vorm van autonomie waarin jouw mensen het beste floreren, verschilt per team en zelfs per persoon. Je kunt dit uitzetten op 2 assen ‘sturing op de taak’ en ‘ondersteuning op de relatie’ (het bekende S-model). Hoe ver je daarin gaat om je team optimaal te laten floreren, is afhankelijk van de volwassenheid van jouw team. Het ervaren van autonomie leidt inderdaad tot productiviteit en zelfs een geluksgevoel, maar de kracht zit in het woord ervaren. Dit is voor iedereen anders en alleen jouw mensen weten hierop het antwoord.

In deze tijd waarin jouw team in zijn geheel op afstand aan het werk is, is het des te belangrijker om jouw team goed te kennen. Dit is het moment dat jouw autonoom leiderschap op de proef wordt gesteld. Weet jij welk leiderschap er van jou nodig is om jouw mensen te laten floreren? Zelfs in een crisis als deze?

Nee? Dan kan ik vandaag gelukkig ook nog wat goed nieuws met je delen: tijden van crisis zijn moeilijk en rot, maar het zijn ook tijden waarin jouw grootste groei kan ontstaan. Wat er nu van teams en organisaties gevraagd wordt, is nieuw. Nieuw voor iedereen; voor jouw team en voor jou als leider. Heb jij jouw team al gevraagd hoe het voor hen is? Wat ze voelen en ervaren? En wat ze nodig hebben van jou als leidinggevende?

Wat heeft jouw team nodig?

Jouw mensen weten zelf het beste wat je nodig hebt! Gebruik deze situatie daarom niet alleen om jezelf af te vragen of jouw autonoom leiderschap is wat jouw team nu nodig heeft, maar vraag je team om hulp. Als leider kun je dat stukje vrijheid geven aan jouw mensen wat ze nodig hebben om, zelfs in moeilijke tijden als deze, te blijven floreren. Zodat wij met elkaar vrijheid zullen blijven ervaren in ons werk!

Mocht je willen sparren over dit onderwerp, of ben je benieuwd wat dit kan betekenen voor jouw persoonlijke situatie en team? Bij YourConnector denken we graag met je mee, neem contact op met Aleid (aleid@yourconnector.nl).