Leiderschap wordt pas echt getest in tijden van crisis
leiderschap in crisis
03/26/2020
3 min

Leiderschap wordt pas echt getest in tijden van crisis

03/26/2020
3 min

Leider bij Defensie: Je moet het maar kunnen. Al van jongs af aan ben ik bezig met het bestuderen van gedrag onder extreme omstandigheden. Waarom doen mensen wat ze doen? Waarom loopt dat zo uiteen per persoon? En waarom floreert de ene leider en bezwijkt de ander onder druk? Lees meer over de visie van Esther Kruize over leiderschap in crisistijd.

Succesfactoren

Ik viel met mijn neus in de boter toen ik zo’n 8 jaar geleden startte als psycholoog bij Defensie en betrokken was bij het selecteren van leiders voor verschillende eenheden. Het fascineerde me om te zien wat er gebeurt met leiderschap wanneer de druk hoog oploopt. Ik begon patronen te zien na vele selectiedagen en ik merkte aan mezelf dat het selecteren van goede leiders mij steeds intuïtiever afging. Want welke succesfactoren ik zag terugkomen bij (potentieel) succesvolle leiders was voor mij helder:

  • Het vertrouwen in jezelf en je eigen kunnen.
  • De wil om het teambelang boven je eigen belang te stellen.
  • Het lef om ownership te nemen voor jezelf en voor je team.
  • De moed om jezelf kwetsbaar op te durven stellen.

Wat was het effect hiervan op het team? Er ontstond veiligheid; dat is wat ik zag. Er ontstond verbondenheid tussen leiders en hun team. Mensen die bereid zijn voor elkaar door het vuur te gaan, waar het gaat om leven en dood.

Leiderschap onder millennials

Mijn interesse in het thema leiderschap werd groter en ik besloot na Defensie verder te kijken hoe dit bij niet-militairen werkt. Mijn doelgroep werden jonge, hoogopgeleide talenten in het bedrijfsleven. Ambitieus, aan het begin van hun carrière en vaak met dezelfde wens; leider worden. Een andere doelgroep en een andere context die van Defensie zou je zeggen, maar ik zag dezelfde patronen en dezelfde vier succesfactoren terugkomen. Talenten die hierover beschikken, zag ik uitgroeien tot sterke leiders. Dit werd de basis voor het selectieprofiel dat ik ging gebruiken voor het zoeken naar high potential future leaders.

Verschillende leiders worstelen met dezelfde vragen

Inmiddels ben ik als consultant nauw betrokken bij verschillende organisaties en ontmoet ik diverse leiders. Van leiders in grote, complexe organisaties tot leiders van kleine dynamische teams. Bedrijven waar het uitgeven van geld geen issue is of waar juist iedere euro slim moet worden besteed. Snel groeiende organisaties en organisaties die moeten bezuinigen of net een reorganisatie hebben aangekondigd. Hele verschillende omstandigheden.

Ongeacht waar ik ben, zie ik dezelfde leiderschapsvraagstukken terugkomen: Hoe word ik de beste leider voor mijn organisatie? Wat is er nodig op dit moment? Hoe maak ik verbinding met mijn mensen, en zij met elkaar? Hoe zorg ik optimaal voor mijn mensen, zodat zij floreren? Hoe draag ik dit uit naar de buitenwereld, zodat ik de juiste talenten aantrek om verder te groeien?

Vragen die leiders bijzonder bezig kunnen houden op een alledaagse dag. En plotseling bevinden we ons in een wereldwijde crisis, en wordt de vraag groter. Hoe doe ik dit als leider wanneer ik me ook nog eens in zwaar weer begeef? Vragen die leiders bijzonder bezig kunnen houden op een alledaagse dag.

Leiderschap in crisistijd

Wat hebben we te leren? Misschien herken je het bij jezelf of bij mensen om je heen; onder druk ontstaat tunnelvisie en is het mens eigen om de controle te willen pakken. Je gaat druk uitoefenen, wordt directiever, komt vooral in actie en verliest oog voor je omgeving. We denken dat we geen tijd hebben om stil te staan. De korte termijn telt, in plaats van de lange termijn.

Juist in extreme omstandigheden zie je dat de sterkste leiders zich niet laten beperken door druk; ze richten zich op kansen en mogelijkheden, durven te vertragen, handelen vanuit hun kernwaarden en behouden veiligheid in en verbinding met hun organisatie. Dit zodat hun mensen de beste versie van zichzelf kunnen laten zien. Dit vergt zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, lef en moed. Hoe kunnen we dit leren? En hoe gaan we dit doen, terwijl we allemaal thuis achter onze computer zitten? Door onszelf te laten inspireren door andere leiders. Door voorbeelden te zien en ons te laten raken. Door ervaringen met elkaar te delen.

Ik heb besloten op onderzoek uit te gaan en de echte verhalen over leiderschap in deze Corona tijd te ontdekken, door leiders en experts te interviewen en dit met jullie delen. Ik ben benieuwd wat ik aantref! Ik hou jullie op de hoogte!

Wil je verder sparren over leiderschap in crisistijd of ben je benieuwd wat dit voor jou en jouw organisatie betekent? Bij YourConnector denken we graag met je mee. Neem contact met ons op.