Hier ben je niet goed in, dus daar moet je aan werken
handen ies - nicole
07/15/2022
2 min

"Hier ben je niet goed in, dus daar moet je aan werken"

07/15/2022
2 min

"Hier ben je niet goed in, dus daar moet je aan werken"

Dit is een uitspraak die je regelmatig terug hoort binnen organisaties. Leiders hebben vaak de neiging om te focussen op wat niet goed gaat en willen dát verbeteren. Op zich goed bedoeld: je wilt iemand helpen ontwikkelen. Maar sommige taken zijn simpelweg eenvoudiger voor de ene persoon dan voor de ander. Wanneer je je daar bewust van bent, scheelt dat veel verspilde energie, tijd en frustratie.

Zelf vind ik onderstaand plaatje altijd erg pakkend. Ieder individu is anders. En daarmee een unieke kracht. Je kunt een vis niet vragen om het op te nemen tegen een aap bij boomklimmen. Zo kun je een echte uitvoerder ook niet vergelijken met een strateeg in hart en nieren. Natuurlijk kunnen zij overlappende eigenschappen hebben, maar de een zal altijd beter zijn in strategie en de ander in uitvoer. En is dat nou zo erg?

Wij geloven dat een krachtgerichte aanpak beter werkt dan een aanpak waarbij je mensen dwingt om bepaalde vaardigheden en competenties te ontwikkelen. Bij een krachtgerichte aanpak kijk je namelijk naar de kern van de persoon. Waar is diegene in zijn of haar kern goed in? Wat gaat hem of haar van nature makkelijk af? Wanneer floreert iemand?

Wat zou het mooi zijn om binnen een team te profiteren van ieders unieke talenten. Iedereen in zijn of haar kracht en die talenten verder ontplooien. Op die manier voorkom je een hoop frustraties, teleurstellingen en onzekerheden. Wanneer mensen mogen doen waar zij goed in zijn en daarmee mooie resultaten behalen, zijn ze gelukkig. En gelukkige werknemers zijn de basis voor goede bedrijfsresultaten. Want als jij het beste uit je mensen haalt, haal je het beste uit je business.

We pakken er even wat cijfers bij. Organisaties met een krachtgerichte organisatiecultuur zijn succesvol omdat er sprake is van:

  • Tot 18% verbetering in prestaties en productiviteit
  • Tot 10% verbeterde klantgerichtheid
  • Tot 73% minder verloop van mensen
  • Tot 23% meer betrokkenheid

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi en makkelijk, maar het achterhalen van ieders talenten en hier ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan vergt tijd en aandacht. Bij YourConnector maken we gebruik van CliftonStrengths, een wetenschappelijk performance assessment die laat zien hoe iemand zijn unieke talenten hem of haar succesvol maakt. Door het invullen van CliftonStrengths ontdek je wat iemand van nature goed kan en hoe diegene het best kan investeren in zijn of haar persoonlijke talenten.

Onze organisatiecoaches zijn allemaal gespecialiseerd in CliftonStrengths. Samen met jou kijken we hoe we het assessment kunnen inzetten en wat we vervolgens gaan doen met de resultaten die daaruit voortkomen. Wij kijken liever hoe we van een 8 een 10 kunnen maken, dan dat we met pijn en moeite van een 6 een 7 maken. Want wij zijn er om jouw werknemers te laten floreren en jouw organisatie te laten groeien.

Wil jij met ons sparren over hoe je jouw mensen in hun kracht zet? Stuur ons een berichtje, dan drinken we graag een kopje koffie met je.